Na chłodne dni: zupa i fondue

Wracamy do domów zmarznięci i jedyne, o czym marzymy, to miseczka czegoś rozgrzewającego.

Aktualizacja: 19.01.2017 19:53 Publikacja: 19.01.2017 18:05

Fińska karjalanpaisti powinna zawierać mięso renifera lub łosia

Fińska karjalanpaisti powinna zawierać mięso renifera lub łosia

Foto: 123RF

Warto spróbować na przykład rozgrzewającej szkockiej cullen skink (pochodzi z miasteczka Cullen na północno-wschodnim wybrzeżu Szkocji), czyli zupy rybnej na bazie wędzonego łupacza, ziemniaków i cebuli, z dodatkiem mleka i śmietany. Jest zawiesista, pożywna i świetna w zimne dni.

Szwajcarzy rozgrzeją nas fondue, czyli kociołkiem przygotowanym z gorącego sera (emmentaler i gruyere), czosnku i białego wytrawnego wina lub wytrawnego kirszu. Jada się je bezpośrednio z garnka caquelon, zanurzając w masie nabite na specjalny widelec pieczywo. Doskonałe danie po powrocie z zimowego spaceru.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację