Na chłodne dni: zupa i fondue

Wracamy do domów zmarznięci i jedyne, o czym marzymy, to miseczka czegoś rozgrzewającego.

Aktualizacja: 19.01.2017 19:53 Publikacja: 19.01.2017 18:05

Fińska karjalanpaisti powinna zawierać mięso renifera lub łosia

Fińska karjalanpaisti powinna zawierać mięso renifera lub łosia

Foto: 123RF

Warto spróbować na przykład rozgrzewającej szkockiej cullen skink (pochodzi z miasteczka Cullen na północno-wschodnim wybrzeżu Szkocji), czyli zupy rybnej na bazie wędzonego łupacza, ziemniaków i cebuli, z dodatkiem mleka i śmietany. Jest zawiesista, pożywna i świetna w zimne dni.

Szwajcarzy rozgrzeją nas fondue, czyli kociołkiem przygotowanym z gorącego sera (emmentaler i gruyere), czosnku i białego wytrawnego wina lub wytrawnego kirszu. Jada się je bezpośrednio z garnka caquelon, zanurzając w masie nabite na specjalny widelec pieczywo. Doskonałe danie po powrocie z zimowego spaceru.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Nauka
Człowiek poznał kolejną tajemnicę orangutana. Naczelny potrafi się leczyć
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?