Miary w kuchni

Publikacja: 01.03.2010 20:43

Miary w kuchni

Foto: rp.pl

[srodtytul]Jednostki i orientacyjne wartości:[/srodtytul]

[ol]1 dag = 10 g[/ol]

[ol]szklanka = 250 ml[/ol]

[ol]łyżka stołowa = 15 ml[/ol]

[ol]łyżeczka = 5 ml[/ol][/ol]

[srodtytul]Produkty najczęściej używane w kuchni:[/srodtytul]

[ol]1 szklanka mąki = 150 g[/ol]

[ol]1 szklanka cukru = 220 g[/ol]

[ol]1 szklanka mleka = 1/4 l[/ol]

[ol]1 łyżka oleju = 14 g[/ol]

[ol]1 łyżka śmietany = 15 g[/ol]

[ol]1 łyżeczka soli = 6 g[/ol]

[ol]1 łyżeczka proszku do pieczenia = 5 g[/ol]

[ol]1 łyżka mąki = 16 g[/ol]

[ol]1 łyżka bułki tartej = 9 g[/ol]

[srodtytul]Jednostki i orientacyjne wartości:[/srodtytul]

[ol]1 dag = 10 g[/ol]

Pozostało jeszcze 88% artykułu
Kultura
Złote Lwy i nagrody Biennale Architektury w Wenecji
Kultura
Muzeum Polin: Powojenne traumy i dylematy ocalałych z Zagłady
Kultura
Jeff Koons, Niki de Saint Phalle, Modigliani na TOP CHARITY Art w Wilanowie
Kultura
Łazienki Królewskie w Warszawie: długa majówka
Kultura
Perły architektury przejdą modernizację