Miary w kuchni

Publikacja: 01.03.2010 20:43

Miary w kuchni

Foto: rp.pl

[srodtytul]Jednostki i orientacyjne wartości:[/srodtytul]

[ol]1 dag = 10 g[/ol]

[ol]szklanka = 250 ml[/ol]

[ol]łyżka stołowa = 15 ml[/ol]

[ol]łyżeczka = 5 ml[/ol][/ol]

[srodtytul]Produkty najczęściej używane w kuchni:[/srodtytul]

[ol]1 szklanka mąki = 150 g[/ol]

[ol]1 szklanka cukru = 220 g[/ol]

[ol]1 szklanka mleka = 1/4 l[/ol]

[ol]1 łyżka oleju = 14 g[/ol]

[ol]1 łyżka śmietany = 15 g[/ol]

[ol]1 łyżeczka soli = 6 g[/ol]

[ol]1 łyżeczka proszku do pieczenia = 5 g[/ol]

[ol]1 łyżka mąki = 16 g[/ol]

[ol]1 łyżka bułki tartej = 9 g[/ol]

[srodtytul]Jednostki i orientacyjne wartości:[/srodtytul]

[ol]1 dag = 10 g[/ol]

Pozostało 88% artykułu
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla