To już szósta edycja Dni Produktów Tradycyjnych – Polskie Smaki w Ząbkach. W tym roku na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej przy ul. Piłsudskiego 180 prezentuje się ponad 50 wystawców z Mazowsza, Podlasia i Małopolski.
– Województwo małopolskie na targach reprezentowane jest po raz pierwszy. W tym regionie żywność w dużym stopniu jest wytwarzana metodami tradycyjnymi – zachwala debiutanta Janusz Dąbrowski, koordynator targów Polskie Smaki.
Wielkim powodzeniem podczas tegorocznej edycji targów cieszy się stoisko gospodarstwa agroturystycznego Tatarska Jurta ze wsi Kruszyniany, które gościło brytyjskiego księcia Karola. Odwiedzający ten kram mogą zobaczyć, jak przyrządza się potrawy według przepisów polskich Tatarów, i degustować smakołyki. – Księciu Karolowi najbardziej smakowały miodowe ciasteczka i miniaturowe kibiny (pieczone pierogi z serowym lub mięsnym farszem) – przyznaje gospodyni Dżanneta Bogdanowicz.
Uwagę klientów przyciąga również stoisko stylizowane na góralską chatę, na którym regionalne mięsa, wędliny i sery prezentuje firma Bacówka z Rajbrotu.
– Nasze wędliny są robione tylko z naturalnych składników, nie mają chemii. Są wędzone w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem bukowym – zachwala przysmaki przedstawicielka firmy Danuta Bigaj.