Masło czy margaryna - rozmowa z dietetykiem

Joanna Bajerska, dietetyk

Aktualizacja: 13.02.2012 00:30 Publikacja: 13.02.2012 00:27

Masło czy margaryna - rozmowa z dietetykiem

Foto: Archiwum

Naszym producentom masła zdobywanie zagranicznych rynków idzie... jak po maśle. Jednak Polacy wolą margarynę i różne miksy. Dlaczego masło stało się niemodne?

Joanna Bajerska:

Bo jest produktem bardzo kalorycznym i zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, a także cholesterolu. Powinny go unikać na pewno osoby otyłe, cierpiące na miażdżycę, nadciśnienie tętnicze i cukrzycę, czyli po prostu na choroby cywilizacyjne wynikające z wadliwego żywienia.

Ale i margaryna, i masło to tłuszcz. Czym one się od siebie różnią?

To zupełnie inne tłuszcze. Masło uzyskuje się z mleka, a dokładniej ze śmietany. To tłuszcz zwierzęcy. Natomiast margaryna to olej roślinny w stałym stanie skupienia. Margaryna zawiera mniej tłuszczu i nie jest tak bardzo kaloryczna jak masło.

Jest więc zdrowsza?

To zależy dla kogo. Nie jest tak, że coś jest zdrowe lub niezdrowe dla wszystkich. Masło jest zalecane dla dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i tych karmiących piersią. Produkt ten zawiera sporo witamin A i D, co jest ważne zwłaszcza zimą, witamina D wytwarzana jest bowiem pod wpływem światła słonecznego.

Jakie wady ma więc za to margaryna?

To zależy jaka. Przy jej zakupie musimy zwracać uwagę na to, czy zawiera kwasy tłuszczowe trans. Zawierają je głównie margaryny twarde, które dodaje się do pieczenia ciastek, krakersów, ciasta do pizzy itd. Uważajmy na takie margaryny, bo te kwasy są związkami bardzo niebezpiecznymi dla naszego zdrowia.

A margaryny, które stosujemy do smarowania pieczywa?

Jeżeli na opakowaniu miękkiej margaryny jest napisane, że zawiera kwasy tłuszczowe trans, a taka informacja powinna się pojawić na opakowaniu produktu, to nie radzę jej kupować. Kwasy te  są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Dzisiejsze technologie pozwalają nam się od nich uwolnić, jednak to kosztuje...

Na sklepowych półkach można znaleźć także różne miksy masła i margaryny. Są one drogie, jednak bogatego w witaminy masła jest tam oczywiście mniej. O co chodzi z tymi miksami?

To całkiem dobry kompromis łączący w sobie zalety masła i margaryny. Można je spokojnie wykorzystywać w diecie. Nie wszystkim przecież musi smakować margaryna, a jak ktoś jada za dużo tłuszczów zwierzęcych, co jest bardzo niezdrowe, i powinien ograniczać spożycie tych składników np. poprzez odstawienie masła, to miksy wydają się dobrym rozwiązaniem.

Naszym producentom masła zdobywanie zagranicznych rynków idzie... jak po maśle. Jednak Polacy wolą margarynę i różne miksy. Dlaczego masło stało się niemodne?

Joanna Bajerska:

Pozostało jeszcze 93% artykułu
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem