Jak dziś żyją i leczą się Polacy?

Duża zmiana pod względem stylu życia młodych Polaków dokonała się na przestrzeni kilkunastu lat. Można zauważyć tendencję zmian, polegającą m.in. na pragnieniu odpowiedzialnego i świadomego postępowania – chcemy żyć w poszanowaniu środowiska i własnego zdrowia. Z taką postawą związane są wybory, których dokonuje się na co dzień.

Publikacja: 03.09.2014 17:05

Jak dziś żyją i leczą się Polacy?

Foto: ROL

Zdrowa żywność

Coraz więcej Polaków zaczyna zwracać uwagę na to, co znajduje się na ich talerzach. Starają się wybierać artykuły, które nie zawierają sztucznych konserwantów i ulepszaczy żywności. Zanim dokonamy wyboru w sklepie, czytamy, co znajduje się na etykiecie, co wchodzi w skład produktu. Producenci bowiem kuszą klientów, zapewniając, że towar jest naturalny, co niekoniecznie jest zgodne z prawdą.

 

Sklepy EKO

Odpowiedzią na potrzeby są rozwijające się w dzielnicach dużych miast markety z żywnością ekologiczną. Coraz chętniej kupujemy w nich pożywienie. Ponadto pojawiają się sklepy z produktami lokalnymi, gdzie zakupić można jedzenie, produkowane w małych przedsiębiorstwach spożywczych.

 

Targi żywności

Chętnie odwiedzane są również targi żywności organizowane np. w Warszawie w każdy weekend na Żoliborzu, Ursynowie i Białołęce. Wystawcami są mali przedsiębiorcy oraz niewielkie restauracje, które promują zdrową żywność bez chemicznych dodatków. Tego typu inicjatywy cieszą się obecnie ogromną popularnością, o czym świadczy fakt, że odwiedzają te miejsca tłumy ludzi w różnym wieku.

 

Produkty prosto od rolnika

W niektórych miastach można również zamówić online żywność prosto od rolnika. Jest to projekt, który zorganizowali sami gospodarze. Zakupów dokonujemy bezpośrednio w jednym z zarejestrowanych małych gospodarstw, dzięki czemu mieszkańcy niektórych dużych miast mogą otrzymać raz w tygodniu skrzynkę dobrego i świeżego jedzenia pod drzwi swojego domu. Ta inicjatywa nie tylko wspiera małe gospodarstwa, lecz także szerzy ideę zdrowego żywienia. W tym konkretnym projekcie ważne jest też to, że żywność nie jest droga, bo nie jest obciążona kosztami pośredników. Rolnik otrzymuje pełną kwotę, którą zapłacimy za jedzenie, a my mamy pełnowartościowe, zdrowe produkty, na które stać każdego.

 

Świadomi konsumenci w Polsce

W lipcu 2014 roku TNS Polska przeprowadził badanie Opinie konsumentów wielkomiejskich na temat żywności i żywienia wśród mieszkańców 5 dużych miast w Polsce. Wyniki pokazały, że dla 60% konsumentów ważne jest, aby żywność była smaczna i zdrowa, aby nie zawierała sztucznych dodatków, a jedynie naturalne, wpływała korzystnie na kondycję fizyczną i zdrowie. Wielu badanych wypowiadało również zainteresowanie żywnością lokalną i ekologiczną, która jest odbierana przychylnie, jeżeli chodzi o jej walory smakowo-zdrowotne oraz fakt pozytywnego wpływu na regionalną gospodarkę i środowisko.

 

Zdrowe leczenie

Pragnienie życia w zgodzie z naturą i wspieranie własnego zdrowia, które da się zaobserwować, ma również wpływ na wybór metod leczenia. Jako konsumenci bardziej świadomi Polacy coraz rzadziej przyjmują leki chemiczne, jeżeli nie zachodzi wyraźna potrzeba ich użycia. Świadomość skutków ubocznych, jakie powodują, sprawia, że wybieramy coraz częściej bezpieczne metody leczenia.

 

Bezpieczne leki

Coraz częściej sięgamy po leki homeopatyczne

, które są bezpieczne dla naszego zdrowia, gdyż nie tylko nie wywołują skutków ubocznych, lecz także nie wchodzą w interakcje z innymi lekami. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, można łączyć terapie, stosując produkty homeopatyczne wraz z alopatycznymi, co daje bardzo często szybkie efekty leczenia. Lekarze, którzy znają i przepisują leki homeopatyczne, cieszą się obecnie dużą popularnością i do niektórych na wizytę czeka się nawet do kilku miesięcy.

 

Ostrożność względem antybiotyków

Zmienia się również podejście do antybiotyków

– zarówno w ośrodkach zdrowia jak i wśród pacjentów. Lekarze coraz rzadziej je przepisują, próbując proponować na początku inne terapie, takie, które pomogą organizmowi podjąć walkę z chorobą i wytworzyć przeciwciała. Coraz więcej pacjentów ma świadomość, że antybiotyki działają przy infekcjach bakteryjnych, a nie wirusowych, które stanowią większość chorób dopadających nas w okresie jesienno-zimowym. Ludzie nie chcą brać antybiotyków, bo zdają sobie obecnie sprawę ze spustoszeń, jakie czynią one w organizmie.

 

Zdrowie w dłuższej perspektywie

Dzisiejszy pacjent to osoba, która chorując, daje sobie czas na wyleczenie. Coraz rzadziej idziemy do pracy chorzy, „nafaszerowani" garścią leków. Wiemy, że czas choroby wymaga odpoczynku i dania organizmowi siły do naturalnej mobilizacji i przewalczenia infekcji. Wybory, których dokonujemy, lecząc się, mają dać zdrowie w dłuższej perspektywie, a nie jedynie chwilowo pomóc.

Zdrowa żywność

Coraz więcej Polaków zaczyna zwracać uwagę na to, co znajduje się na ich talerzach. Starają się wybierać artykuły, które nie zawierają sztucznych konserwantów i ulepszaczy żywności. Zanim dokonamy wyboru w sklepie, czytamy, co znajduje się na etykiecie, co wchodzi w skład produktu. Producenci bowiem kuszą klientów, zapewniając, że towar jest naturalny, co niekoniecznie jest zgodne z prawdą.

Pozostało 91% artykułu
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"