Owoce to nie tylko szczuplejsza sylwetka i lepsze samopoczucie, ale też zdrowsze ciało – przekonują specjaliści. Z siedmioletnich badań, w których wzięło udział blisko pół miliona ludzi, wynika, że codzienna porcja owoców zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia aż o 40 proc.

– To dotyczy również choroby niedokrwiennej serca, zawałów, udarów, wylewów krwi do mózgu. To nie koniec – im więcej zjesz, tym bardziej spada ryzyko – mówi dr Huaidong Du z Uniwersytetu Oksfordzkiego, który prowadził te badania.

Ile trzeba zjeść, aby uzyskać tak fantastyczne rezultaty? Średnia porcja to ok. 150 gramów dziennie – odpowiednik niewielkiego kubeczka.

Według specjalistów działanie owoców może też wyjaśnić spadek zagrożenia śmiercią w wyniku udaru mózgu w ostatnich dekadach. Od lat 50. ubiegłego wieku udoskonalono transport i techniki chłodnicze, co pozwoliło na łatwiejszy dostęp do owoców – uważają eksperci.