Art Food 2014 to druga edycja projektu edukacyjnego organizowanego przez Polskie Fabryki Porcelany „Ćmielów" i „Chodzież" S.A. we współpracy z Instytutem Adama Mickiewicza w Warszawie. Podczas warsztatów w Ćmielów Design Studio, kierowanych przez znanego polskiego projektanta i pedagoga Marka Cecułę, studenci z trzech uczelni: wrocławskiego ASP, londyńskiego University of the Arts oraz Pratt Institute z Nowego Jorku tworzyli naczynia według własnego pomysłu.
Wywoławcze hasło Art Food oznaczało, że mają one podkreślać estetyczne walory jedzenia. Studenci opracowali bardzo oryginalne projekty, podkreślające smak, zapach i kształt kulinariów. Zaprojektowana przez nich porcelana ma fantazyjne, organiczne kształty i zaskakujące faktury, inspirujące użytkowników do tworzenia własnych animacji z serwowanych produktów.
Patrycja Śliwińska zaprojektowała zestaw porcelanowych obiektów zatytułowanych „Drop" , wychodząc z założenia, że krajobraz stołu zgodnie z najnowszymi trendami powinien współgrać wizualnie i formalnie z smakami i aromatami, kształtem i formą jedzenia. „Drop" znakomicie ułatwia podawanie potraw o różnych konsystencjach i strukturach. Owalny kształt naczyń z harmonijną strukturą żłobień pozwala kreować na nich dowolne kompozycje, jakie tylko podsunie nam wyobraźnia.
Karolina Bednorz znalazła inspiracje w drzewiastym aloesie. Z jej białej porcelanowej serii – „Aloe Bianca" – można stworzyć dekorację stołu konstrukcyjnie naśladującą formę tej rośliny. Jej modułowe elementy, podobne do kubków lub dzbanuszków, są zarazem niezwykle funkcjonalne i pojedynczo doskonale sprawdzają się jako naczynia na różne produkty.