Maison de La Villette

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Aktualizacja: 21.01.2016 20:26 Publikacja: 21.01.2016 17:01

Maison de La Villette

Foto: Rzeczpospolita

André Simon, francuski smakosz, pisarz i znawca win, powiedział: „Wino sprawia, że każdy posiłek staje się wyjątkowy, każdy stół bardziej elegancki, każdy dzień jeszcze doskonalszy". Zgadzam się z tym absolutnie, uważam, że kieliszek odpowiedniego trunku stawia przy stole kropkę nad i. Ale – tak jak w życiu – zasada overdressed raczej się nie sprawdza. Wino wypijane na co dzień do tych wszystkich przepysznych, ale prostych dań tradycyjnej kuchni, którymi obecnie tak zachwycają się przewodniki turystyczne, raczej nie gościło w wielkich chateaux.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem
Kultura
Dzień Dziecka w Muzeum Gazowni Warszawskiej
Kultura
Kultura designu w dobie kryzysu klimatycznego
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę