Niemal 2 tysiące pasażerów, obsługiwanych przez ponad tysiąc członków załogi miało co wspominać. Sala kinowa na 600 miejsc, dwa baseny. Najwyższej klasy restauracja na pokładzie, która zyskała miano „najlepszej francuskiej restauracji na świecie". Miło mi się więc zrobiło, gdy dowiedziałem się, że również wino z lubianej przeze mnie alzackiej firmy Dopff & Irion było serwowane podczas tej wielkiej fety.
Dopff & Irion na francuskie i międzynarodowe salony nie trafiła znikąd i przez przypadek. Co prawda firma została powołana do życia „zaledwie" w 1945 roku, ale jej założyciel René Dopff należał do rodziny, której winiarskie korzenie sięgały XVI wieku. W promocji, skądinąd świetnych, trunków z Riquewihr nie zaszkodził zapewne również fakt, że Dopff przyjaźnił się blisko z André Malraux. A pisarz w 1959 roku został pierwszym w historii Francji ministrem kultury. Wina Dopff & Irion znane były w Pałacu Elizejskim oraz po drugiej stronie kanału La Manche – w Pałacu Buckingham.
Ale wróćmy już do pięknej Alzacji. To dość wyjątkowe miejsce na mapie Europy. Leży w północno-wschodniej Francji, nad rzeką Ren. Nigdy nie cieszyła się długo spokojem – choćby ostatnie 150 lat to czterokrotna zmiana przynależności państwowej. Mieszankę wpływów francuskich i niemieckich widać w miejscowym języku, architekturze i tradycji winiarskiej. Bo w uproszczeniu można powiedzieć, że Alzacja robi z niemieckich odmian winogron wina francuskie w wyrazie.
Gleby tutejszych winnic są niezwykle zróżnicowane. Specjaliści doliczyli się ponad 20 rodzajów podłoża. Jest to również jeden z najbardziej suchych francuskich regionów uprawy winorośli. Alzacja słynie przede wszystkim z win białych – swoich rieslingów i gewurztraminerów, win tak zwanego późnego zbioru, czyli vendages tardives, oraz musującego, białego i różowego, crémant d'Alsace AOC. I właśnie tego ostatniego, ze względu na sprzyjającą letnią porę i wakacyjne okoliczności, dziś spróbujemy.
We Francji crémant d'Alsace jest pity bardzo chętnie. Ustępuje popularnością jedynie szampanowi. Nic więc dziwnego, że w ostatnich kilkudziesięciu latach jego produkcja wzrosła z 1 mln do ponad 20 mln butelek. To niemal czwarta część produkowanych w Alzacji win. Crémant robi się tą samą co szampana méthode traditionnelle z odmian pinot blanc, auxerrois, riesling, pinot gris, chardonnay oraz jedynej dopuszczalnej w rosé – pinot noir.