Crémant d’Alsace

3 lutego 1962 roku najdłuższy wówczas transatlantyk SS „France" wypłynął w swój dziewiczy rejs z Hawru do Ameryki. Na jego pokładzie znajdowała się śmietanka towarzyska Francji. Przybyciu statku do Nowego Jorku towarzyszyła asysta jednostek straży pożarnej, holowników i barek.

Aktualizacja: 30.06.2016 19:07 Publikacja: 30.06.2016 18:23

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Niemal 2 tysiące pasażerów, obsługiwanych przez ponad tysiąc członków załogi miało co wspominać. Sala kinowa na 600 miejsc, dwa baseny. Najwyższej klasy restauracja na pokładzie, która zyskała miano „najlepszej francuskiej restauracji na świecie". Miło mi się więc zrobiło, gdy dowiedziałem się, że również wino z lubianej przeze mnie alzackiej firmy Dopff & Irion było serwowane podczas tej wielkiej fety.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem
Kultura
Dzień Dziecka w Muzeum Gazowni Warszawskiej