Reklama

Crémant d’Alsace

3 lutego 1962 roku najdłuższy wówczas transatlantyk SS „France" wypłynął w swój dziewiczy rejs z Hawru do Ameryki. Na jego pokładzie znajdowała się śmietanka towarzyska Francji. Przybyciu statku do Nowego Jorku towarzyszyła asysta jednostek straży pożarnej, holowników i barek.

Aktualizacja: 30.06.2016 19:07 Publikacja: 30.06.2016 18:23

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Niemal 2 tysiące pasażerów, obsługiwanych przez ponad tysiąc członków załogi miało co wspominać. Sala kinowa na 600 miejsc, dwa baseny. Najwyższej klasy restauracja na pokładzie, która zyskała miano „najlepszej francuskiej restauracji na świecie". Miło mi się więc zrobiło, gdy dowiedziałem się, że również wino z lubianej przeze mnie alzackiej firmy Dopff & Irion było serwowane podczas tej wielkiej fety.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Kultura
1 procent od smartfona dla twórców, wykonawców i producentów
Patronat Rzeczpospolitej
„Biały Kruk” – trwa nabór do konkursu dla dziennikarzy mediów lokalnych
Kultura
Unikatowa kolekcja oraz sposoby jej widzenia
Patronat Rzeczpospolitej
Trwa nabór do konkursu Dobry Wzór 2025
Kultura
Żywioły Billa Violi na niezwykłej wystawie w Toruniu
Reklama
Reklama