Crémant d’Alsace

3 lutego 1962 roku najdłuższy wówczas transatlantyk SS „France" wypłynął w swój dziewiczy rejs z Hawru do Ameryki. Na jego pokładzie znajdowała się śmietanka towarzyska Francji. Przybyciu statku do Nowego Jorku towarzyszyła asysta jednostek straży pożarnej, holowników i barek.

Aktualizacja: 30.06.2016 19:07 Publikacja: 30.06.2016 18:23

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Niemal 2 tysiące pasażerów, obsługiwanych przez ponad tysiąc członków załogi miało co wspominać. Sala kinowa na 600 miejsc, dwa baseny. Najwyższej klasy restauracja na pokładzie, która zyskała miano „najlepszej francuskiej restauracji na świecie". Miło mi się więc zrobiło, gdy dowiedziałem się, że również wino z lubianej przeze mnie alzackiej firmy Dopff & Irion było serwowane podczas tej wielkiej fety.

Pozostało 85% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"