V–IX codziennie 11.00–24.00
X–IV codziennie 13.00–22.00
Średnie ceny
przystawka 24 zł
danie główne 50 zł
deser 17 zł
Menu degustacyjne
5 dań 120–180 zł
6 dań 150–240 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Restauracja Pieterwas Krew & Woda
Szef kuchni / Chef?Mariusz Pieterwas
Nazwa restauracji budzi kontrowersje, a niektórych nawet przeraża. Nie ma w niej jednak żadnej mrocznej tajemnicy. Po prostu oddaje ona charaktery właścicieli – Mariusza Pieterwasa („krew”) i jego żony Marty („woda”). To również nawiązanie do charakteru serwowanych tutaj potraw – ryb i owoców morza oraz czerwonego mięsa.
Wnętrze lokalu jest proste, nowoczesne i urządzone w ciepłych kolorach; sporo w nim drewna. Wesoła bossa nova w tle i uśmiechnięta załoga współtworzą przyjazną atmosferę. Kuchnia jest otwarta, więc goście mogą obserwować, jak powstają dania.
W karcie jest sporo ryb. Warto zwrócić uwagę na przystawki, w tym śledzia po gdyńsku. Aby to pracochłonne danie stworzyć, należy śledzia upiec, posiekać, ulepić z masy małe klopsiki i zamarynować je w wyrazistej zalewie octowej. Jest to potrawa z charakterem, która na długo pozostanie w pamięci. Popisowym daniem są smażone krewetki i kalmary w sosie z białego wina i czosnku z dodatkiem chili: doskonale połączono w nim smak słodki, pikantny oraz słony. Mięsożerni też znajdą kilka interesujących pozycji. Na przykład rzadko spotykany stek Tomahawk. Danie to, przeznaczone dla co najmniej dwóch osób, to solidna porcja antrykotu z kością, upieczona na grillu i podana z młodymi ziemniakami oraz klasycznym kremowym sosem bearneńskim.
PSST!?Restauracja położona jest o dwa kroki od Świętojańskiej, ulicy prestiżowych butików, można więc szaleństwo kulinarne połączyć z zakupowym.
11/20
Rybna/Swobodna
Abrahama 41
81-395 Gdynia
tel. +48 570 282 282
www.restauracjapieterwas.pl
Czynne
codziennie 12.00–23.00
Średnie ceny
przystawka 22 zł
danie główne 40 zł
deser 16 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Szafarnia 10
Szef kuchni Grzegorz Labuda
W maju 2015 r. Szafarnia stała się królestwem Grzegorza Labudy. Autor kilku książek kulinarnych (np. Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni) i doświadczony szef gotował m.in. w poznańskim Blow Up Hall i dla premierów państw unijnych podczas polskiej prezydencji. Labuda stawia na kulinarne bogactwo Pomorza i Kaszub. W kuchni używa świeżych bałtyckich i jeziornych ryb, kaszubskich serów zagrodowych i (zasadniczo) produktów pochodzących od dostawców w promieniu 100 km od Szafarni.
Szafarnia 10 to jednocześnie adres i nazwa restauracji. Mieści się na parterze 10-piętrowego budynku Amber Tower, tuż koło mariny. Na ostatnim piętrze wieżowca restauracja ma taras VIP, z którego rozciąga się fantastyczny widok na starówkę. Wnętrze jest nowoczesne, minimalistyczne, przestronne i jasne, utrzymane w stylu marynistycznym – wśród kolorów dominuje błękit. Kuchnia otwarta.
W menu lokalu obok tatara z polędwicy wołowej znajduje się tatar z bałtyckiego dorsza; obok konfitowanego w palonym maśle sandacza – żeberka z dzika. Nawet tak oczywista potrawa jak szparagi z sosem holenderskim i jajkiem przygotowana jest perfekcyjnie. W punkt ugotowane zielone szparagi, rewelacyjny, lekko żółty sos holenderski, zgrabne, właściwie ugotowane jajko w koszulce – wszystko pięknie współgra ze sobą smakami i kolorami.
PSST!?W Szafarni jest homarium. Dzięki temu można spróbować homarów kanadyjskich przyrządzonych tuż po odłowieniu – są wtedy najsmaczniejsze.
10,5/20
Regionalna/Elegancka
Szafarnia 10
80-755 Gdańsk
tel. +48 58 600 85 00
www.szafarnia10.pl
Czynne
codziennie 7.00–11.00 (śniadania) 12.00–22.00 (a la carte)
Średnie ceny
przystawka 27 zł
danie główne 51 zł
deser 17 zł
Menu degustacyjne
6 dań 170 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Tłusta Kaczka
Szef kuchni Tomasz Mrozik
W Tłustej Kaczce wszystko kręci się wokół kaczki. No, może prawie wszystko – w każdym razie w menu ptak ten występuje obficie i pod różnymi postaciami. Kaczka jest głównym składnikiem zarówno zup (kacze consommé z kaczymi szyjkami), przystawek (pierogi z kaczką, tatar z kaczki, sałata z lekko wędzoną piersią kaczki), jak i dań głównych – tu króluje kaczka pieczona z jabłkami, tymiankiem i czosnkiem. Przepis szefa kuchni wymaga, aby marynować ją w przyprawach aż 12 godzin, a następnie piec dwie godziny w niskiej temperaturze. Jeśli zamówimy całą kaczkę (dla dwóch osób), kelner sprawnie pokroi ją na naszych oczach.
Tutejsza kaczka pochodzi z gospodarstwa ekologicznego pod Bydgoszczą.
W karcie znajduje się także niespodzianka: „ryba z sieci”. W zależności od tego, jaka świeża ryba dotrze w danym dniu do kuchni, taka trafi do gości. Jej oprawa i dodatki są tworzone na bieżąco z wykorzystaniem sezonowych produktów. Może to być na przykład łosoś gotowany techniką sous vide, z dodatkiem potrawki z bobu i pieczonych pomidorów, które są mocno kwaskowate: orzeźwiają i jako towarzysze ryby świetnie zastępują cytrynę. Spośród specjałów sezonowych koniecznie trzeba zamówić smażone kurki z jajkiem sous vide. Doskonały maślano-cebulowy sos, nuta rozmarynu i jajko o delikatnej konsystencji tworzą danie lekkie i pobudzające apetyt.
PSST!?Tłusta Kaczka sąsiaduje z polem golfowym. Można grać lub podziwiać grających z tarasu, przy lampce wina i jazzowej muzyce w tle.
11,5/20
Międzynarodowa/Rodzinna
Spółdzielcza 2
81-545 Gdynia
tel. +48 58 580 08 08
www.tlustakaczka.pl
Czynne
codziennie 13.00 do ostatniego gościa
kuchnia:
codziennie do 22.00
Średnie ceny
przystawka 24 zł
danie główne 39 zł
deser 15 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx