Reklama

Rekomendacje Gault & Millau: Silesia smakuje wybornie!

To prawda, Katowice nie wsławiły się mianem najbardziej urokliwego miasta w Polsce. Nie przyciągają starówkami, fasadami, pejzażami.

Aktualizacja: 18.08.2016 18:03 Publikacja: 18.08.2016 17:20

Rekomendacje Gault & Millau: Silesia smakuje wybornie!

Foto: materiały prasowe

Ale wbrew powszechnemu przekonaniu zachwycają zielenią, parkami i – od niedawna – kuchnią. Liczne opuszczone budynki przemysłowe, szyby kopalniane, urokliwe wille pochowane w przepastnych parkach stanowią wspaniały entourage dla poczynań szefów kuchni. Górnośląska aglomeracja tętni smakiem.

Zabrzański Szyb Maciej należący do stuletniej kopalni zamieniono na atrakcję kulturalno-turystyczną. Poza zwiedzaniem i zabawą można tu także fantastycznie zjeść. Na piętrze zabytkowego budynku w ceglanych wnętrzach z ogromnymi oknami ulokowała się bowiem elegancka restauracja, a industrialny design dodaje tylko smaczku serwowanym daniom. Hołdując tradycji, podają tu i śląski żurek, i solidną roladę, niemniej ja radziłabym nie przegapić niezwykle ciekawej i pysznej zupy krem z kiszonej kapusty. Znużeni roladą mogą śmiało zanurzyć sztućce w pokaźnym i delikatnym karczku podawanym z trzema wcieleniami topinambura. Do tego kufel lokalnego piwa i z radości można niemal zjeżdżać pod ziemię na drugą szychtę.

W centrum Katowic, w obrębie Muzeum Śląskiego, zaświeciła gwiazda restauracji Moodro pod dowództwem szefa Macieja Gruszki. Piękny, ponadstuletni budynek kopalnianej maszynowni wspaniale posłużył kulinarnej scenie. Na parterze obszerny bar i koktajlowe stoliki, zaś na piętrze przytulna, pomimo loftowego stylu, sala restauracyjna. Menu zgrabnie łączy najlepsze wydanie tradycyjnej kuchni śląskiej z inspiracjami szefa kuchni. W letnie popołudnie znakomicie sprawdzają się świeże i lekkie dania. Chrupiące i miękkie zarazem podpłomyki połączone z marynowaną, potem grillowaną i podpieczoną rzodkiewką przełamaną kleksem gęstej kwaśnej śmietany doskonale otwierają ucztę. Ciekawa jest także intensywnie zielona zupa z czosnku niedźwiedziego i pokrzywy. W menu nie brakuje wprawdzie tradycyjnej rolady, ale wybór głównych dań jest znacznie szerszy. A do tego kusząca paleta koktajli i kilka niebanalnych kompozycji na bazie szprycera (białego wina z wodą). W sam raz na wieczorną pogawędkę z przyjaciółmi na leżakach rozłożonych przed wejściem.

I wreszcie najgorętszy transfer tego sezonu – Dominik Duraj przejęty z pszczyńskiej Wodnej Wieży do chorzowskiej Villi Gardena. Dla poprzedniego pracodawcy zdobył odznaczenie 3 czapek „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau, a dla siebie nominacje do nagrody Szef Roku podczas pierwszej gali premierowej „Przewodnika". Co zwojuje w obecnym miejscu? Zobaczymy, możliwości ma ogromne. Wspaniale posadowiona restauracja w środku parku, przestronne, acz przytulne wnętrza, znakomity serwis i nieocenione wsparcie pełnego energii i profesjonalizmu menedżera Bogusława Łacha. Już pierwsze skomponowane tu menu jest imponujące, a to dopiero pierwsze akordy nowego zespołu. Ja już próbowałam i czekam na więcej. Dość wspomnieć, że to pierwsza i jedyna na razie restauracja w Polsce, która ma prawo sprowadzać oryginalną certyfikowaną wołowinę Kobe. A za chwilę będą także mieli równie wspaniały niepasteryzowany kawior od Antonius Caviar. Wyżej już się nie da!

Autorka jest redaktor naczelną „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau

Reklama
Reklama

Cadenza

Szefowa kuchni Katarzyna Rogowska

Katarzyna Rogowska wcześniej pracowała w restauracji Akolada mieszczącej się w Akademii Muzycznej, również należącej do Marcina Strzyżewskiego.

Nowiutki budynek Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia wzbudza zachwyt. Niedaleko znajduje się też Muzeum Śląskie oraz słynny Spodek. To doskonała lokalizacja dla restauracji. Wnętrze lokalu wpisuje się idealnie w estetykę samego NOSPR-u i jest bardzo nowoczesne: czarne zasłony i stoły, lustra, surowa cegła. Do lokalu można wejść albo od strony foyer, albo placu z małym parkiem i fontanną.

Cadenza to po włosku kadencja – czyli ten fragment utworu muzycznego na orkiestrę, w którym swym kunsztem wykazuje się solista. W Cadenzy iście wirtuozowskie są desery i kawa. Kilka słodkości jest w menu, ale dobrze też sprawdzić, co stoi aktualnie na barze, bo znaleźć można tam zawsze kilka świeżutkich ciast spoza karty. Prosta tarta jagodowa smakuje tu po królewsku: cukiernik nie oszczędza na owocach, a delikatny piankowy krem, w którym są zatopione, pieści podniebienie. Do tego kawa, wspaniała, aromatyczna, o idealnym balansie kwasowości i goryczki. Jeśli chce się zjeść coś poza deserem, można to zrobić z powodzeniem – przystawki i dania główne są na bardzo dobrym poziomie. Przykładem filet z jesiotra ze smażoną ciecierzycą oraz kapustą włoską z – uwaga, uwaga! – małżami.

PSST! Karta win jest dobrze skomponowana. Znajdziemy w niej porządne trunki z Europy, Afryki, Ameryki Południowej i Nowej Zelandii.

Reklama
Reklama

12/20

Polska/Elegancka

40-202 Katowice

tel. +48 32 732 53 47

Czynne wt.–niedz. 10.00–22.00

Średnie ceny

Reklama
Reklama

przystawka 23 zł danie główne 37 zł deser 20 zł

Płatność kartą Visa MC AmEx

Cristallo

Szef kuchni Jakub Biskup

W hotelu Monopol działają dwie restauracje: Restauracja Monopol oraz Cristallo. Obu szefuje Jakub Biskup.

Reklama
Reklama

Cristallo stworzono dzięki zadaszeniu na obszernym hotelowym dziedzińcu. Solidna stalowo-szklana konstrukcja świetnie harmonizuje ze starymi ceglanymi murami; wnętrze jest eleganckie i bardzo przestronne. Cristallo to idealne miejsce na elegancką kolację z ukochaną (lub ukochanym) albo na biznesowe spotkanie. Jako że jest tu wyjątkowo duży wybór win, warto przyjechać taksówką.

Pozytywnych wrażeń można oczekiwać jeszcze przed otwarciem menu. Podane jako czekadełko zsiadłe mleko z misternie krojonymi plasterkami małosolnego ogórka i rzodkiewki urzekają prostotą i smakują niezwykle. Carpaccio również nie tylko nie rozczarowuje, ale i zaskakuje. Cieniutkim plastrom marynowanej polędwicy towarzyszy rukola i grana padano, ale też mniej oczywiste dodatki: pikle z ogórków i kawior molekularny z octu balsamicznego. Efekt przewyższa oczekiwania! „Zwyczajne” składniki carpaccio świetnie ze sobą grają i kiedy cieszymy się tym doznaniem, molekularny kawior pęka w ustach, dodając niespodziewanie jeszcze jeden smak. Godzien polecenia jest też comber jagnięcy zapiekany w panierce z ziół i podany z grillowanymi warzywami. Chrupki z wierzchu oraz różowy i soczysty w środku, pięknie pachnie ziołami. Mięsożercy będą zachwyceni.

PSST! Wieczorami artysta gra na pianinie akustyczne wersje popowych przebojów. To świetny moment np. na zaręczyny.

12,5/20

Międzynarodowa/Elegancka

Reklama
Reklama

Hotel Monopol

Dworcowa 540-012 Katowice

tel. +48 32 782 82 09

www.likusrestauracje.pl/pl/Restauracja_Cristallo

Czynne pon.–czw. 16.00–23.00pt. 16.00–22.00sob.–niedz. 12.00–22.00

Reklama
Reklama

Średnie ceny

przystawka 47 złdanie główne 76 złdeser 30 zł

Płatność kartą Visa MC AmEx

Czerwona

Szef kuchni Łukasz Staszowski

Łukasz Staszowski szefuje w Czerwonej od początku jej powstania, czyli od lata 2013 r. Prezentuje autorską kuchnię międzynarodową i sezonową.

Restauracja zlokalizowana jest naprzeciwko Chorzowskiego Centrum Kultury, ma dwa poziomy i mały ogródek. Na obu poziomach są bary, więc w lokalu mogą się odbywać dwie niezależne imprezy. Wystrój Czerwonej jest zgodny z jej nazwą, aczkolwiek są też enklawy w bardziej stonowanych barwach, np. na dole, przy wejściu.

Menu zmienia się wraz z porami roku, a zasadzie tej podlegają nawet czekadełka. Na początku lata można dostać np. niewielkiego pomidorka, misternie nadzianego mozzarellą i doprawionego pesto. Niby są to składniki zwykłej sałatki caprese, ale wrażenia inne, ponieważ smaki nie atakują jednocześnie, tylko odsłaniają się warstwa po warstwie; poza tym pesto jest domowe, i to najwyższej jakości. Z przystawek warto spróbować pieczonego koziego sera w cieście filo. Sama sakiewka z ciasta z serem w środku to danie z klasą, do tego figowa konfitura z pomarańczami i carpaccio z buraka. Dla tej potrawy warto przyjechać do Chorzowa nawet ze Szczecina. Wśród dań głównych króluje różowa i soczysta kacza pierś, serwowana z sosem pomarańczowo-koniakowym oraz dosyć nietypowymi dodatkami – gnocchi i gratin z buraka. Nawet najbardziej wybredni amatorzy steków powinni być zadowoleni.

PSST! Nie zapomnijcie o winach. Haus Klosterberg Riesling z 60-letnich krzewów to świetna propozycja na aperitif.

13/20

Międzynarodowa/Elegancka

Sienkiewicza 8, 41-500 Chorzów

tel. +48 32 241 41 02

www.restauracjaczerwona.pl

Czynne niedz.–czw. 10.00–22.00pt.–sob. 10.00–23.00

Średnie ceny

przystawka 22 zł danie główne 41 zł deser 13 zł

Płatność kartą Visa MC AmEx

La Cantina

Szef kuchni Przemysław Budziński

Restauracja działa w jednym z najbardziej zielonych i ulubionych przez katowiczan miejscu, Dolinie Trzech Stawów. To park i kompleks rekreacyjno-sportowy, gdzie (szczególnie w sezonie letnim) odbywają się rozmaite imprezy, m.in. OFF Festival. Lokal serwuje kuchnię śródziemnomorską; zdarzają się potrawy i składniki z innych tradycji kulinarnych, np. polskiej czy południowoamerykańskiej.

Niski pomarańczowy budynek, w którym mieści się restauracja, wykończony jest białym kamieniem. Wnętrze przestronne i kolorowe, jasne stoły na wysoki połysk, krzesła z kutego metalu, sporo bibelotów (np. suche kwiaty), świeczniki, kominek. Śródziemnomorski klimat dopełniają stojaki z winem – La Cantina to również winiarnia z bogatym wyborem trunków z Francji, Włoch i Hiszpanii.

Menu jest obszerne. Mnogość przystawek, zup, sałatek, dań mięsnych i rybnych, owoców morza oraz specjałów z ryżu i makaronów przyprawia o zawrót głowy. Z zup można wybrać smaczny krem z grzybów doprawiony śmietaną. Na przystawkę wart polecenia jest aromatyczny kozi ser w chrupiącym cieście filo, podany z mieszanką świeżych sałat. Specjalnością La Cantiny są steki z argentyńskiej wołowiny (polędwica, antrykot). Dla mięsożerców to obowiązkowy punkt programu. Mięso jest dojrzałe, a dzięki temu kruche i idealnie soczyste, o pięknym aromacie.

PSST! Można tu kupić i wypalić kubańskie cygara. Najlepiej smakują po sutym posiłku!

13/20

Międzynarodowa/Biznesowa

Trzech Stawów 2

240-289 Katowice

tel. +48 32 256 29 27 +48 502 310 179

www.restauracja.la-cantina.pl

Czynne pon.–pt. 9.00 do ostatniego gościa sob.–niedz. 11.00 do ostatniego gościa

Średnie ceny

przystawka 31 zł danie główne 60 zł deser 18 zł

Menu degustacyjne talerz śródziemnomorski 200 zł

Płatność kartą Visa MC AmEx

Warsztaty Smaku

Szef kuchni Jacek Zagórny

Nazwa tej restauracji to nie blef: rzeczywiście mieści się w starych warsztatach samochodowych. Zajmuje dużą część wysokiego na pięć metrów budynku, przed wejściem leżą sterty europalet, podkreślające charakter tego miejsca. Palety są i w środku – jako że Warsztaty to również winiarnia, wykorzystano je do ekspozycji trunków. Udało się tu stworzyć eleganckie, przestronne wnętrze z gwarantującą intymność antresolą nad barem. Przeszklona w całości wschodnia ściana pięknie je doświetla w słoneczne dni.

Dla miłośników ryb zaskoczeniem może być rzadki w naszych lokalach prawdziwy holenderski matjas. Podawany jest w oleju rzepakowym z Góry św. Wawrzyńca, jadalną ziemią z chleba, palonym sianem, majonezem z rukwi wodnej i czerwoną cebulą. Trzeba podkreślić, że jest to prawdopodobnie jedyne w Tychach i jedno z niewielu miejsc na Śląsku, gdzie takiego świetnego śledzia można skosztować. Wśród zup furorę robi krem z pieczonego buraka z twarożkowym serem zagrodowym kozia rura. Ma wyjątkowy słodko-kwaśny smak. Bruk z łososia (kostka wycięta z filetu) przyrządzony metodą sous vide z sałatką z mango również jest godny polecenia. Rewelacja wśród deserów to pływający sernik z białą czekoladą. Aby czekoladę rozpuścić na idealnie gładką masę, pakuje się ją do foliowego worka, który potem „pływa” w ciepłej wodzie. Ten delikatny smak, złamany kwaśnym sosem malinowym zapamiętacie na długo!

PSST! Ściany zdobią obrazy śląskich twórców. Są dzieła Pawła Wróbla, Teofila Ociepki, Andrzeja Marcola i Erwina Sówki.

12/20

Międzynarodowa/Elegancka

Wejchertów 2043-100 Tychytel. +48 536 555 111

www.warsztatysmaku.com

Czynne codziennie 11.00–22.00kuchnia:codziennie do 21.45

Średnie ceny przystawka 30 złdanie główne 46 zł deser 17 zł

Płatność kartą Visa MC AmEx

Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama