Gdy są przechowywane poza lodówką, robią się miękkie. Aby były jędrne, trzeba je włożyć na chwilę do bardzo zimnej wody z lodem.
Czy do carvingu trzeba mieć talent?
Talent nie jest konieczny. Można się tego nauczyć. Sztuka na pewno wymaga cierpliwości i skupienia. Potrzebne jest też coś w rodzaju natchnienia.
Wycina pan motywy polskie? Jakieś wzory kurpiowskie, bratki albo żubra?
Może kiedyś. Dotąd nie próbowałem. W Polsce jest grupa osób, która zajmuje się carvingiem i ta sztuka będzie się coraz bardziej rozwijać, więc wszystko przed nami.
—rozmawiała Monika Kucia
Strony poświęcone carvingowi
www.carving.info.pl
www.carving.vgh.pl
Misterne motyle wyrzeźbione z melona, wielka pisanka wyrżnięta w arbuzie, palemki z chili. Dzieła sztuki czy kiczowate dekoracje stołu? Niezależnie od naszych ocen estetycznych carving, czyli artystyczne wycinanie wzorów z warzyw i owoców, wymaga wiele zręczności i cierpliwości.
Sztuka przywędrowała do nas z Tajlandii i ma coraz więcej zwolenników. W zeszłym roku odbyło się w Polsce kilka konkursów. W czerwcu były I Mistrzostwa Polski w Carvingu o Puchar Prezesa Groneksu w Starych Jabłonkach podczas Sielawy Blues. Tytuł mistrza polski i I miejsce w kategorii kompozycja i nagrodę specjalną dla kobiety zdobyła Supattra Seeda z Tajlandii z warszawskiej restauracji Papaya. Była bezkonkurencyjna. Jej rzeźby są tak subtelne i delikatne, że gdy wycinała na zewnątrz, wiatr łamał płatki wyrzeźbionych kwiatów.
Polacy radzą sobie coraz lepiej. W I Mistrzostwach Polski Akademii Carvingu Börner Juniorów do lat 18 najlepsza była Anita Ślusarczyk z II Liceum Ogólnokształcące w Sanoku. We wrześniu we Wrocławiu I Puchar Dolnego Śląska w Carvingu zdobył Mirosław Bobrowski, szef kuchni na promie „Polonia Unity Line”. Jego rzeźby zostały docenione przez ambasadora Tajlandii w Polsce, który początkowo nie mógł uwierzyć, że ich autorem jest Polak. W styczniu br. Bobrowski zdobył maksymalną ilość punktów, trzy złote medale i dwa puchary na Carving Cup Slovakia.Właśnie ukazała się książka „Fantazje z warzyw i owoców” Dariusza Ślusarczyka i Marka Rybackiego. Można w niej znaleźć podstawy carvingu z programu kursu I stopnia lotnej akademii, która szkoli kucharzy w całej Polsce.
W dniach 10 – 12 kwietnia podczas targów GASTROEXPO w Gdańsku odbędzie się Gdański Carving Show "Krzysztof Wierzba i przyjaciele”
.