Strusina - samo zdrowie

Strusina, czyli mięso ze strusia jest smaczna i zdrowa - zachwalają dietetycy. Tylko, jak zjeść stworzenie o tak wyrazistych oczach?

Aktualizacja: 18.03.2009 15:50 Publikacja: 18.03.2009 14:34

Strusina - samo zdrowie

Foto: AFP

Strusina jest delikatna i wyjątkowo chuda. Zawiera bardzo mało tłuszczu i cholesterolu. Większość jej tłuszczów to nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Mięso strusia zawiera sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które nie są syntetyzowane przez organizm i trzeba je dostarczać z pokarmem. Dodatkowym atutem jest wysoka zawartość kwasu arachidonowego, związku potrzebnego kobietom ciężarnym i karmiącym oraz osobom starszym.

Jest popularne wśród sportowców, bo pomaga w kształtowaniu mięśni i osób odchudzających się. Przeprowadzono badania na grupie ochotników, którzy przez 28 dni byli na specjalnej diecie. W ciągu tygodnia każdy z nich spożywał między innymi dziesięć posiłków zawierających mięso strusia. Po 28 dniach takiej diety uczestnicy nie tylko stracili na wadze, ale też znacznie obniżył się u nich poziom cholesterolu (12-18 proc.).

Mięso ze strusia podobno nie smakuje jak drób. Bardziej przypomina wołowinę z aromatem charakterystycznym dla dziczyzny. Można z niego przygotowywać właściwie wszystkie potrawy: smażone, duszone i gotowane.

Smakosze gustują w jajkach - w grubych, jakby porcelanowych skorupkach.

Z pewnością można ich mięso zachwalać na różne sposoby, ale wyraziste, powłóczyste spojrzenie spod długich rzęs, skutecznie zniechęca do spróbowania.

[i]Źródło: serwis [link=http://pychotka.pl/]pychotka.pl[/link][/i]

Strusina jest delikatna i wyjątkowo chuda. Zawiera bardzo mało tłuszczu i cholesterolu. Większość jej tłuszczów to nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Mięso strusia zawiera sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które nie są syntetyzowane przez organizm i trzeba je dostarczać z pokarmem. Dodatkowym atutem jest wysoka zawartość kwasu arachidonowego, związku potrzebnego kobietom ciężarnym i karmiącym oraz osobom starszym.

Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem