Strusina - samo zdrowie

Strusina, czyli mięso ze strusia jest smaczna i zdrowa - zachwalają dietetycy. Tylko, jak zjeść stworzenie o tak wyrazistych oczach?

Aktualizacja: 18.03.2009 15:50 Publikacja: 18.03.2009 14:34

Strusina - samo zdrowie

Foto: AFP

Strusina jest delikatna i wyjątkowo chuda. Zawiera bardzo mało tłuszczu i cholesterolu. Większość jej tłuszczów to nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Mięso strusia zawiera sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które nie są syntetyzowane przez organizm i trzeba je dostarczać z pokarmem. Dodatkowym atutem jest wysoka zawartość kwasu arachidonowego, związku potrzebnego kobietom ciężarnym i karmiącym oraz osobom starszym.

Jest popularne wśród sportowców, bo pomaga w kształtowaniu mięśni i osób odchudzających się. Przeprowadzono badania na grupie ochotników, którzy przez 28 dni byli na specjalnej diecie. W ciągu tygodnia każdy z nich spożywał między innymi dziesięć posiłków zawierających mięso strusia. Po 28 dniach takiej diety uczestnicy nie tylko stracili na wadze, ale też znacznie obniżył się u nich poziom cholesterolu (12-18 proc.).

Mięso ze strusia podobno nie smakuje jak drób. Bardziej przypomina wołowinę z aromatem charakterystycznym dla dziczyzny. Można z niego przygotowywać właściwie wszystkie potrawy: smażone, duszone i gotowane.

Smakosze gustują w jajkach - w grubych, jakby porcelanowych skorupkach.

Z pewnością można ich mięso zachwalać na różne sposoby, ale wyraziste, powłóczyste spojrzenie spod długich rzęs, skutecznie zniechęca do spróbowania.

[i]Źródło: serwis [link=http://pychotka.pl/]pychotka.pl[/link][/i]

Strusina jest delikatna i wyjątkowo chuda. Zawiera bardzo mało tłuszczu i cholesterolu. Większość jej tłuszczów to nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Mięso strusia zawiera sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które nie są syntetyzowane przez organizm i trzeba je dostarczać z pokarmem. Dodatkowym atutem jest wysoka zawartość kwasu arachidonowego, związku potrzebnego kobietom ciężarnym i karmiącym oraz osobom starszym.

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"