Dieta z internetu. Zamów obiad w sieci

Dla zabieganych, zapracowanych, przyszłych mam, dla cukrzyków i odchudzających się – zdrową dietę na cały dzień można zamówić przez internet, a kurier dostarczy ją pod wskazany adres i o umówionej godzinie. Najczęściej zamawiane są posiłki o obniżonej wartości kalorycznej

Aktualizacja: 26.07.2010 02:29 Publikacja: 25.07.2010 12:27

Dieta z internetu. Zamów obiad w sieci

Foto: Fotorzepa, Mac Maciej Kaczanowski

Na rynku działa coraz więcej firm kateringowych, które zajmują się opracowaniem diet w zależności od potrzeb klienta. Wystarczy skontaktować się z nimi, e-mailowo lub telefonicznie, i wybrać odpowiednie dla siebie menu. Nad jego ułożeniem czuwają dietetycy, którzy biorą pod uwagę preferencje żywieniowe klienta i ustalają posiłki o określonej liczbie kalorii i odmierzonej ilości składników. Klient wypełnia formularz lub rozmawia przez telefon z dietetykiem, który na podstawie podanych informacji dopasowuje plan żywienia. – Dietetyk pyta o ulubione potrawy, o aktywność fizyczną i efekty, jakie klient chce osiągnąć – mówi Paweł Piotrowski z WygodnaDieta.pl.

[wyimek][b] [link=http://www.facebook.com/profile.php?id=1288444937#!/pages/Zdrowie-na-rppl/173859385974]Dołącz do nas! Zostań fanem serwisu Zdrowie na Facebooku :)[/link][/b][/wyimek]

Najczęściej z usług tego typu firm korzystają osoby, które chcą schudnąć, a także osoby zapracowane, które nie mają czasu w ciągu dnia, by wyjść na obiad, a chcą się zdrowo odżywiać. – Zamówienia składają także małżeństwa. Zamiast gotować i sprzątać w kuchni po posiłkach, mają więcej czasu dla siebie i rodziny. To świetny pomysł na zyskanie czasu i zadbanie o zdrowie – mówi Bożena Czyżnielewska z bydgoskiej firmy Dostawadiety.pl.

[srodtytul]Pięć pudełeczek dziennie [/srodtytul]

Paczka na cały dzień obejmuje pięć posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Dania pakowane są w jednorazowe pojemniki i dostarczane w kartonach na cały dzień. W piątki wieczorem lub w soboty rano dowożony jest posiłek na weekend. Dania ciepłe dostarczane są w pojemnikach nadających się do użytku w kuchenkach mikrofalowych lub do podgrzania w kąpieli wodnej. Jak twierdzą właściciele firm, wszystkie dania przygotowywane są ze świeżych warzyw i owoców, w nocy lub tego samego dnia, w którym mają być dostarczone. Większość firm nie używa konserwantów, a niektóre oferują nawet dania z ekologicznych upraw.

[srodtytul] Odchudzanie przede wszystkim [/srodtytul]

Wygodnadieta.pl działająca w Warszawie i okolicach proponuje posiłki dietetyczne o obniżonej kaloryczności (1000 kcal,1500 kcal, także w wersji wegetariańskiej), posiłki oparte na diecie Montignaca, dla diabetyków, antycellulitowej. Także posiłki dla osób, które chcą utrzymać wagę, oparte na diecie 2000 kcal. – Największą popularnością cieszą się diety 1000 i 1500 kalorii, gwarantujące bezpieczne tempo tracenia wagi, do 1,5 kilograma tygodniowo. Na takiej diecie klienci uczą się jeść regularnie, mniej i przede wszystkim zdrowiej. Efekty zauważalne są już po tygodniu, co prawda na wadze się jeszcze nie traci, ale poprawia się przemiana materii, człowiek czuje się lżejszy. Po miesiącu diety można stracić nawet 8 kilogramów – mówi Piotrowski. Posiłki przygotowywane są ze świeżych składników. – Diety oparte są w dużej mierze na świeżych owocach i warzywach. Z mrożonek korzystamy przede wszystkim zimą – dodaje. Firma przyjmuje zamówienia abonamentowe. Im dłuższa umowa, tym większe zniżki. Zamawiając dietę na tydzień, płaci się 49 zł za dzień. Rabaty dostają klienci, którzy długo korzystają z usług firmy, polecają ją znajomym, zamawiają kilka zestawów pod jeden adres.

[srodtytul] Dla mam, chorych i aktywnych [/srodtytul]

Dietę dla sportowców, dla kobiet w ciąży, dla karmiących, dla osób z wysokim poziomem cholesterolu, z nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy, osób z nadciśnieniem, cukrzyków i odchudzających się mogą zamówić mieszkańcy Bydgoszczy. – Dieta dla większości ludzi mylnie oznacza odmawianie sobie wielu produktów. Tymczasem dieta to po prostu specjalnie przygotowany plan żywieniowy. To daje możliwość pozbycia się zbędnych kilogramów. Kaloryczność diety należy dopasować do trybu życia. Jeśli nie uprawia się sportu, a tryb pracy jest siedzący to powinno ograniczyć się spożywanie kalorii do 1300-1000, jeżeli ktoś aktywnie ćwiczy lub praca wymaga od niego wysiłku fizycznego, to proponujemy dietę 1500 kalorii – mówi Bożena Czyżnielewska. Ceny zestawów dietetycznych zaczynają się już od 29 zł przy złożeniu zamówienia na cały miesiąc i odbierania posiłków z firmy. Przykładowe menu to kanapka z pastą jajeczną, sałatą i ogórkiem na pierwsze śniadanie, na drugie śniadanie jogurt naturalny, musli i plastry brzoskwini, na obiad przekładaniec z indyka z żurawiną z brokułami i marchewką, na podwieczorek dwa ciasteczka owsiane, a na kolację sałatka grecka, grahamka.

[srodtytul] Grunt to odpowiednie łączenie [/srodtytul]

Dietę Michaela Montignaca polegającą na wyeliminowaniu węglowodanów oraz cukrów złożonych proponuje fabryka-zdrowia.com.pl wożąca jedzenie na terenie Poznania. Dietetyk, układając menu, uwzględnia indeks glikemiczny, a nie zawartość kaloryczną potrawy. Według autora diety, powodem tycia nie są zbyt kaloryczne posiłki, ale ich złe komponowanie. – Program dietetyczny polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym oraz dostarczaniu tłuszczów nienasyconych, błonnika, witamin i minerałów w ilościach niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, przy jednoczesnej redukcji masy ciała, średnio 1,5 – 3 kg tygodniowo, zależnie od predyspozycji organizmu. W pierwszej fazie eliminujemy z jadłospisu lub ograniczamy produkty bogate w skrobię i cukier, by wyregulować pracę trzustki. Gwarantuje to zdecydowany spadek wagi i chroni nas w dalszych fazach przed nagłymi atakami głodu i efektem jojo. W fazie drugiej wzbogacamy dietę o produkty zakazane w fazie pierwszej, ale nadal takie, które mają niski indeks glikemiczny i obserwując reakcję organizmu, systematycznie dążymy do osiągnięcia zaplanowanej wagi – mówi Marek Dorożała z Fabryki Zdrowia. Przykładowe menu to twarożek z prażonymi pestkami dyni lub pieczywo wasa z pastą jajeczną i szczypiorkiem na śniadanie, na drugie śniadanie sałatka z brokuła lub koktajl energetyczny na słodko, na obiad filet z kurczaka ze szpinakiem, słodka sałatka z pędami bambusa lub drobiowe curry, mieszane sałaty i warzywa z sosem ziołowym, a na kolację krem kalafiorowy z koperkiem albo bigos z cukini. Napoje trzeba kupić sobie samemu. Zaleca się picie 2 litrów niegazowanej wody mineralnej dziennie lub herbatki ziołowe z mięty, dziurawca, kopru, zielone, a także kefir lub maślankę o obniżonej zawartości tłuszczu do 3 proc. Całodzienne wyżywienie wraz z dowozem kosztuje 40 zł. – Zestawy dietetyczne są przygotowywane codziennie, nie mrozimy ich wcześniej ze względu na surowce stosowane w produkcji. Do potraw nie dodajemy soli, ale dopuszczalne jest samodzielne doprawianie posiłków – dodaje.

[srodtytul] Ekologicznie i zdrowo [/srodtytul]

Dietadodomu.pl rozwozi dietetyczne menu oparte głównie na bazie składników z ekologicznych upraw. Działają na terenie Trójmiasta. – Zamiast samemu liczyć kalorie, szukać dostawców ekologicznych warzyw, mięs czy owoców, wystarczy zlecić to nam – mówi Krzysztof Żeleźniak z Dietadodomu.pl. Firma proponuje żywienie dzieci, nastolatków, studentów, kobiet ciężarnych, mężczyzn, wegetarian. Wszystkie dania przyrządzane są tego samego dnia, w którym wyjeżdżają do klientów. – Przyrządzamy posiłki, wykorzystując drób, wieprzowinę, wołowinę. Warzywa gotujemy na parze, by nie traciły wartości odżywczych, oprócz tego razowe makarony, ryż, kasze. Wegetarianom serwujemy np. kotlety z soczewicy, paprykę z serem feta – mówi.

[srodtytul] Dobrze wybrać [/srodtytul]

Konkurencja na rynku jest spora. Są firmy, które nie dbają o jakość, nie przestrzegają zasad higieny i pracują w warunkach niezgodnych z normami sanitarnymi. Dlatego przed wyborem dostawcy warto dokładnie sprawdzić firmę. Po pierwsze należy pytać, w jaki sposób, w jakich warunkach przygotowywane jest jedzenie. – Najlepiej, by klient odwiedził biuro firmy, poprosił o decyzję o wpisie do rejestru zakładów podlegających kontroli sanepidu, dobrze jest porozmawiać z pracownikami – podpowiada Paweł Piotrowski z firmy WygodnaDieta.pl. Ważne jest także menu. Powinno być różnorodne i nie powtarzać się często, gdyż dieta szybko może się znudzić. Na stronach internetowych jest zazwyczaj przykładowy jadłospis, więc nie należy się nim sugerować, a zapytać danego dostawcę o różnorodność potraw i świeżość stosowanych składników. – Ważne jest też, czy firma przygotowuje posiłki z półproduktów czy też z surowców, bowiem trudniej jest uzyskać pozwolenie na produkcję z samych surowców. Dzięki produkcji z surowców mamy większą pewność, że firma przygotowuje nam dania ze świeżych składników, bez zbędnych konserwantów – dodaje.

[ramka] [b]Firmy kateringowe dowożące dietetyczne posiłki do domu: [/b]

[ul][li] [link=http://www.wygodnadieta.pl/]www.wygodnadieta.pl[/link] [/li][/ul] [ul][li] [link=http://www.dietex.pl/]www.dietex.pl[/link] [/li][/ul] [ul][li] [link=http://www.lightmotive.pl/]www.lightmotive.pl [/link] [/li][/ul] [ul][li] [link=http://www.fabryka-zdrowia.com.pl/]www.fabryka-zdrowia.com.pl[/link] [/li][/ul] [ul][li] [link=http://www.dostawadiety.pl/] [/li][/ul] www.dostawadiety.pl[/link] [ul][li] [link=http://www.easydiet.pl/]www.easydiet.pl[/link][/ramka] [/li][/ul]

Na rynku działa coraz więcej firm kateringowych, które zajmują się opracowaniem diet w zależności od potrzeb klienta. Wystarczy skontaktować się z nimi, e-mailowo lub telefonicznie, i wybrać odpowiednie dla siebie menu. Nad jego ułożeniem czuwają dietetycy, którzy biorą pod uwagę preferencje żywieniowe klienta i ustalają posiłki o określonej liczbie kalorii i odmierzonej ilości składników. Klient wypełnia formularz lub rozmawia przez telefon z dietetykiem, który na podstawie podanych informacji dopasowuje plan żywienia. – Dietetyk pyta o ulubione potrawy, o aktywność fizyczną i efekty, jakie klient chce osiągnąć – mówi Paweł Piotrowski z WygodnaDieta.pl.

Pozostało 93% artykułu
Kultura
Przemo Łukasik i Łukasz Zagała odebrali w Warszawie Nagrodę Honorowa SARP 2024
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali