[b]Marconi, hotel Bristol Le Meridien,

ul. Krakowskie Przedmieście 42/44, tel. 22 551 1832, czynne 25 i 26 grudnia w godz. 7 – 10.30 (śniadania), 12.30 – 17 (brunch), 19 – 23 (kolacje), można płacić kartą[/b]

Podczas brunchu na bufetach poza tradycyjnymi polskimi daniami znajdą się świąteczne przysmaki z całej Europy. Cena: 170 zł od osoby.

[b]Castello, ul. Wiertnicza 96, tel. 885 75 05, czynne 26 grudnia w godz. 12 – 23, można płacić kartą[/b]

Na gości czekają tu włoskie potrawy, m.in. Saltimbocca alla Romana, czyli zapiekane kotleciki cielęce z szynką parmeńską, mozzarellą i szałwią (43 zł), czy ravioli di agnello al pomodorini e pinoli – włoskie pierożki z jagnięciną i orzeszkami pini w sosie z pomidorów cherry (32 zł).

[b]Delicja Polska, ul. Krakowskie Przedmieście 45, tel. 22 826 47 70, czynne 25 i 26 grudnia od godz. 11 do ostatniego gościa, można płacić kartą[/b]

W karcie same klasyki – strugany tatar, grzyby, śląskie kluski, sandacz, barszcz ukraiński. Szef kuchni w sezonie pakuje rydze do słoi z klarowanym masłem – serwuje je potem z patelni lub jako dodatek. Pamięta o daniach sezonowych. Na miejscu wypiekane są ciasta.

[b]U Fukiera, Rynek Starego Miasta 27, Śródmieście, tel. 22 831 10 13, czynne 26 grudnia od godz. 12 do ostatniego gościa, można płacić kartą[/b]

Można tu przyjść na świąteczne dania, np. kapustę wigilijną z olejem lnianym, leśnymi grzybami i pigwą (35 zł), barszcz czerwony rubinowy na zakwasie z uszkami (24 zł) czy lina z pieca pod kwaśną śmietaną (45 zł). W bożonarodzeniowej karcie są też mięsa, m.in. gęś pieczona z pyzami i modrą kapustą (89 zł) czy pieczeń z dzika z domowymi kopytkami i buraczkami na gorąco (74 zł).

Autopromocja
SZKOLENIE

Pozyskiwanie sponsorów przez instytucje nauki, kultury i sportu

WEŹ UDZIAŁ

[b]Kołomyja, ul. Warszawska 3,

Konstancin-Jeziorna, tel. 22 754 05 94, czynne 26 grudnia od godz. 11 do ostatniego gościa, można płacić kartą[/b]

Zajazd w nowej lokalizacji zaprasza w drugi dzień świąt na dania z karty. Goście na początek dostają chleb ze smalcem. Potem można zjeść kresowe specjały: syberyjskie pielmieni, żmudzkie cepeliny, lwowską zupę rybną. Jest także dziczyzna: polędwica z jelenia z sosem gruszkowo-imbirowym (59 zł), polędwica z dzika z sosem pigwowo-tarninowym (54 zł).

[b]Merliniego 5, ul. Merliniego 5, tel. 22 646 08 10, czynne 24 grudnia w godz. 11.30 – 15, 25 i 26 grudnia w godz. 13 – 22, można płacić kartą[/b]

Tu zjemy m.in. karpia w galarecie z warzywami i jajkiem z sosem chrzanowym i tatarskim (26 zł), krem z leśnych grzybów z kwaśną śmietaną (16 zł) czy pieczoną gęś z czerwoną kapustą, śliwkami i rodzynkami na plackach rösti (54 zł). Do picia wino lub kompot z suszu (12 zł).

[b]Rozbrat 20 bistro & restaurant, ul. Rozbrat 20, tel. 22 628 02 95, czynne 24 grudnia w godz. 7.30 – 15, 26 grudnia w godz. 9 – 22, można płacić kartą[/b]

W piątek restauracja oferuje specjalne menu wigilijne. W cenie 70 zł od osoby można zjeść m.in. placek rösti ze szkockim łososiem, kwaśną śmietaną i kawiorem, tartoletki z kozim serem i figą oraz sałatkę z mango i szyjkami rakowymi. Dzieci dostaną naleśniki z czekoladą i pomarańczą.

[b]The Olive, hotel Sheraton Warsaw, ul. Prusa 2, tel. 22 450 6706, czynne 24 grudnia w godz. 18 – 22 (kolacja wigilijna), 25 i 26 grudnia w godz. 12.30 – 16.30 (brunch), można płacić kartą[/b]

W wigilię w cenie 145 zł od osoby będą tu serwowane m.in. wędzone ryby, łosoś gotowany w winie podany na szafranowej galaretce, pasztet z gęsią wątróbką i rodzynkami marynowanymi w brandy, oscypek z sosem z żurawiny, a także kremowa zupa z prawdziwków z łazankami. Wśród dań gorących będzie m.in. filet z karpia w szarym sosie z zieloną fasolką, sum w oleju makowym i pieczona kaczka w sosie żurawinowym z czerwoną kapustą jabłkiem i rodzynkami. W pierwszy i drugi dzień świąt można tu przyjść na świąteczny brunch. Na bufecie dania z różnych zakątków Europy. Do picia włoskie wino musujące, argentyńskie wino białe i czerwone, piwo, a także napoje bezalkoholowe. Cena: 169 zł od osoby.

[b]Villanuova, ul. St. Kostki Potockiego 23, tel. 22 88 515 02, czynne 26 grudnia w godz. 12 – 23, można płacić kartą[/b]

W menu dania świąteczne: ryby faszerowane z sosem tatarskim (28 zł), karp z pieca w sosie z borowików z ziemniakami (46 zł) i wigilijna strucla makowa (22 zł).

[b]Fusion, hotel The Westin Warsaw al. Jana Pawła II 21, tel. 22 450 86 31, czynne 25 i 26 grudnia w godz. 12.30 – 17 (brunch), można płacić kartą[/b]

W menu m.in. ostrygi, pasztet z gęsich wątróbek, przegrzebki, marynowane krewetki, pierogi w stylu fusion oraz specjalność restauracji: kaczka marynowana w tamaryndze. Cena: 159 od osoby, dzieci do lat 12 – 79 zł (wliczone napoje bezalkoholowe oraz wino).