Tego lata, już po raz drugi studenci z uczelni projektowych z Polski i zagranicy uczestniczyli w warsztatach w świętokrzyskim Ćmielów Design Studio, działającym w Polskich Fabrykach Porcelany „Ćmielów" i „Chodzież" S.A. , kierowanych przez znanego polskiego projektanta i pedagoga Marka Cecułę. W projekcie uczestniczyli studenci z trzech uczelni: Central Saint Martins w Londynie, Pratt Institute w Nowym Jorku i Akademii Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu.
Ich zadanie polegało na opracowaniu oryginalnych wzorów naczyń ceramicznych, łączących walory użytkowe z artystycznymi i stworzeniu designu, inspirującego stylistów żywności i kucharzy, zainteresowanych innowacyjnymi ideami.
Projekt Art Food jest formą edukacji poza uczelnią; pozwala przyszłym projektantom poznać tajniki profesjonalnej produkcji i zweryfikować najśmielsze pomysły w praktyce.
Studenci najpierw brali udział w specjalnych warsztatach projektowych, antropologicznych oraz kulinarnych na macierzystych uczelniach. A podczas warsztatów w Ćmielowie zastanawiali się wspólnie nad kulturowymi aspektami spożywania posiłków oraz nad tym, jak smak i sposób przyrządzania potraw wpływają na formy ich podania i odwrotnie. W Ćmielów Design Studio mieli także okazję „na żywo" poznać cały proces projektowania – od powstawania koncepcji po produkcję; od wstępnych rozmów z klientem, po ścisłą współpracę z producentem.
Polskie Fabryki Porcelany „Ćmielów i Chodzież" nie tylko chlubią się bogatą tradycją, ale są też otwarte na eksperymenty, bo chcą być konkurencyjne na światowych rynkach, dlatego design traktują jako element biznesowej strategii. Chcą tworzyć linie współczesnej porcelany, więc stawiają na promocję kreatywnych pomysłów i współpracę z młodymi designerami.