Firmy oferują różne rodzaje systemów motywacyjnych, od świadczeń zdrowotnych po bilety do kina lub karnet na siłownie. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się dodatki pracownicze w branży gastronomicznej. Należy zauważyć, że 2/3 europejskich firm ma dopłaty żywieniowe dla pracowników, w Belgii bony obiadowe są nieopodatkowane, a Microsoft w Turcji przeznacza vouchery na lunch swoim pracownikom. Jak wygląda to w Polsce?
Badanie przeprowadzone przez Instytut Badania Opinii publicznej Homo Homini pokazuje, że 68% Polaków nie ma w pracy czasu na zjedzenie głównego posiłku, około 40% przynosi do pracy kanapki a co dziesiąta osoba nie je nic. Jak możemy się domyślić, obniża to efektywność pracy i przyczynia się do tego, że pracownik czuje się zaniedbany. Należy zestawić to z danymi Światowej Organizacji Zdrowia, która stwierdza, że właściwe odżywianie może zwiększyć produktywność zatrudnionych o 20%. By zaradzić problemowi finansowania posiłków przez pracodawców wykorzystuje się karty żywieniowe. Taki rodzaj dofinansowania jest zwolniony ze składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe jeśli nie przekracza 190 złotych miesięcznie na jedną zatrudnioną osobę. Do tej pory znane był oferty firm takich jak Sodexo, Benefit Systems i Edenred. Ostatnimi czasy pojawił się alternatywny program partnerski – OpenCard, który jest połączeniem pre-paidu i karty rabatowej. Dzięki temu zatrudniający może zaplanować i monitorować budżet pakietu motywacyjnego. Istotna jest optymalizacja kosztów ponoszonych przez pracodawcę, dlatego program OpenCard zapewnia atrakcyjne zniżki w restauracjach. Warto dodać, że karta członkowska jest aktywna także po godzinach pracy, co wpływa na budowanie wizerunku dobrego pracodawcy. Kolejnym plusem jest integracja pracowników. Podczas przerwy mogą wyjść razem na obiad do restauracji w pobliżu firmy. Ma to duży wpływ na późniejszą pracę w zespole.
Frederic Taylor uważał, że najlepszym sposobem na zmotywowanie pracownika są pieniądze. Zatem nasuwa się pytanie: Jak przyciągnąć do swojej firmy nowe talenty podczas gdy sytuacja gospodarcza nie sprzyja podwyżkom i premiom? Odpowiedź jest prosta: przez benefity pracownicze.
OpenCard to największy w Polsce dinners club, zrzeszający ponad 700 restauracji w całej Polsce. Przystępując do klubu użytkownik zyskuje 50% zniżki na jedzenie lub 30% na cały rachunek. Ogólnopolski charakter oraz brak ograniczeń liczby wizyt w restauracjach sprawiają, że OpenCard jest najlepszym rozwiązaniem dla miłośników jedzenia w restauracjach. Więcej o programie na OpenCard.pl