Gran Oristan

Konia z rzędem temu, kto będąc w Hiszpanii, nie próbował tapas.

Aktualizacja: 19.02.2015 19:55 Publikacja: 19.02.2015 18:45

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Wystawione w każdym szanującym się barze cieszą oko i kuszą kubki smakowe. Niezorientowany w temacie turysta zwykle nie wie, z czym dokładnie ma do czynienia, ale warto się wykazać odwagą. Hiszpanie doprowadzili bowiem sztukę przekąsek do mistrzostwa.

Mówi się, że upowszechnienie zwyczaju przegryzania wina niewielką ilością jedzenia zawdzięczamy jednemu z władców Kastylii i Leon. Król Alfons X zwany Mądrym, będąc na diecie podczas choroby, skazany był na jedzenie mało, za to często. Po wyleczeniu wprowadził ten zwyczaj w oberżach swego królestwa. Samo tapa (czyli przykrywka) to z kolei andaluzyjska praktyka przykrywania talerzykiem bądź kawałkiem chleba kieliszka z winem dla ochrony przed owadami.

Nazw i odmian tapas jest mnóstwo w zależności od regionu Hiszpanii, w którym mamy przyjemność się znaleźć. Od najprostszych – oliwek, sera i chorizo – przez tortillę do wymyślnych minizapiekanek i dań z owoców morza. Ale skupmy się dziś na serze. Najpopularniejszym chyba serem w Hiszpanii jest manchego, twardy, dojrzewający owczy ser wytwarzany w regionie La Mancha. Według archeologów robi się go tam już od co najmniej 2 tysięcy lat! Niezależnie od tego, czy wyprodukowane metodą rzemieślniczą z mleka surowego czy też metodą przemysłową z mleka pasteryzowanego, kręgi manchego muszą dojrzewać co najmniej dwa miesiące, zanim pojawią się w barze obok waszego kieliszka.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"