Reklama

Gran Oristan

Konia z rzędem temu, kto będąc w Hiszpanii, nie próbował tapas.

Aktualizacja: 19.02.2015 19:55 Publikacja: 19.02.2015 18:45

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Wystawione w każdym szanującym się barze cieszą oko i kuszą kubki smakowe. Niezorientowany w temacie turysta zwykle nie wie, z czym dokładnie ma do czynienia, ale warto się wykazać odwagą. Hiszpanie doprowadzili bowiem sztukę przekąsek do mistrzostwa.

Mówi się, że upowszechnienie zwyczaju przegryzania wina niewielką ilością jedzenia zawdzięczamy jednemu z władców Kastylii i Leon. Król Alfons X zwany Mądrym, będąc na diecie podczas choroby, skazany był na jedzenie mało, za to często. Po wyleczeniu wprowadził ten zwyczaj w oberżach swego królestwa. Samo tapa (czyli przykrywka) to z kolei andaluzyjska praktyka przykrywania talerzykiem bądź kawałkiem chleba kieliszka z winem dla ochrony przed owadami.

Nazw i odmian tapas jest mnóstwo w zależności od regionu Hiszpanii, w którym mamy przyjemność się znaleźć. Od najprostszych – oliwek, sera i chorizo – przez tortillę do wymyślnych minizapiekanek i dań z owoców morza. Ale skupmy się dziś na serze. Najpopularniejszym chyba serem w Hiszpanii jest manchego, twardy, dojrzewający owczy ser wytwarzany w regionie La Mancha. Według archeologów robi się go tam już od co najmniej 2 tysięcy lat! Niezależnie od tego, czy wyprodukowane metodą rzemieślniczą z mleka surowego czy też metodą przemysłową z mleka pasteryzowanego, kręgi manchego muszą dojrzewać co najmniej dwa miesiące, zanim pojawią się w barze obok waszego kieliszka.

Jednym z głównych ośrodków produkcji i eksportu manchego jest miejscowość Villarrobledo, leżąca dwie godziny jazdy samochodem na południowy wschód od Toledo. Szczęśliwym zbiegiem okoliczności tu także ma swoją główną siedzibę jeden z moich ulubionych hiszpańskich producentów win – Bodegas Lozano. A że na zasadzie terroir do manchego pasuje owocowe i niskokwasowe tempranillo, postanowiłem tam zajrzeć.

Bodegas Lozano założono w 1853 roku. Ich szeroka, zróżnicowana oferta podbija dziś kilkadziesiąt zagranicznych rynków, w tym również polski. By wybrać odpowiednie wino, potrzebna jest kropla wiedzy o tutejszej klasyfikacji. Jest ona dość prosta. Wina młode – joven – są niebeczkowane i należy je wypić w ciągu dziewięciu miesięcy od wyprodukowania. Kolejna kategoria, tradicionales, to zgrabne połączenie klasycznej produkcji ze zdobyczami nowoczesnej technologii, czyli dojrzewanie w stalowych kadziach. Następnie mamy wina starzone w beczkach (co już nadaje trunkom tę charakterystyczną sprężystość) i później jeszcze w butelkach: crianza – w sumie dwa lata, reserva – trzy, i wreszcie gran reserva – pięć lat. I do tej najstarszej beczki dziś sięgniemy.

Bodegas Lozano Gran Oristan Gran Reserva to kupaż 65 proc. tempranillo i 35 proc. cabernet sauvignon. Jedne i drugie owoce pochodzą z co najmniej 20 krzaków winorośli. W amerykańsko-francuskiej dębowej beczce wino spędziło dwa lata, kolejne trzy określone wymaganiami dla gran reservy – już zabutelkowane w firmowych lochach.

Gran Oristan ma ciemnowiśniowy kolor z przebłyskami fioletu. Pachnie wiśnią, suszoną śliwką, jeżyną i odrobiną wanilii. W tym trunku winiarze z Bodegas Lozano połączyli najlepsze cechy obu odmian – mocny kręgosłup cabernet sauvignon, na tle którego swój wdzięk i owocową zmysłowość ukazuje tempranillo. Solidne, dobrze zbalansowane i niepozbawione elegancji wino pozostawia w ustach lekko pikantny posmak. Pijemy je w temperaturze około 18 stopni. A jeśli ktoś nie ma pod ręką tapas, to może postawić obok kieliszka Gran Oristan upieczoną swojską aromatyczną kaszankę. Niebo w gębie!

Reklama
Reklama

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu Delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Kultura
1 procent od smartfona dla twórców, wykonawców i producentów
Patronat Rzeczpospolitej
„Biały Kruk” – trwa nabór do konkursu dla dziennikarzy mediów lokalnych
Kultura
Unikatowa kolekcja oraz sposoby jej widzenia
Patronat Rzeczpospolitej
Trwa nabór do konkursu Dobry Wzór 2025
Kultura
Żywioły Billa Violi na niezwykłej wystawie w Toruniu
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama