Gran Oristan

Konia z rzędem temu, kto będąc w Hiszpanii, nie próbował tapas.

Aktualizacja: 19.02.2015 19:55 Publikacja: 19.02.2015 18:45

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Wystawione w każdym szanującym się barze cieszą oko i kuszą kubki smakowe. Niezorientowany w temacie turysta zwykle nie wie, z czym dokładnie ma do czynienia, ale warto się wykazać odwagą. Hiszpanie doprowadzili bowiem sztukę przekąsek do mistrzostwa.

Mówi się, że upowszechnienie zwyczaju przegryzania wina niewielką ilością jedzenia zawdzięczamy jednemu z władców Kastylii i Leon. Król Alfons X zwany Mądrym, będąc na diecie podczas choroby, skazany był na jedzenie mało, za to często. Po wyleczeniu wprowadził ten zwyczaj w oberżach swego królestwa. Samo tapa (czyli przykrywka) to z kolei andaluzyjska praktyka przykrywania talerzykiem bądź kawałkiem chleba kieliszka z winem dla ochrony przed owadami.

Nazw i odmian tapas jest mnóstwo w zależności od regionu Hiszpanii, w którym mamy przyjemność się znaleźć. Od najprostszych – oliwek, sera i chorizo – przez tortillę do wymyślnych minizapiekanek i dań z owoców morza. Ale skupmy się dziś na serze. Najpopularniejszym chyba serem w Hiszpanii jest manchego, twardy, dojrzewający owczy ser wytwarzany w regionie La Mancha. Według archeologów robi się go tam już od co najmniej 2 tysięcy lat! Niezależnie od tego, czy wyprodukowane metodą rzemieślniczą z mleka surowego czy też metodą przemysłową z mleka pasteryzowanego, kręgi manchego muszą dojrzewać co najmniej dwa miesiące, zanim pojawią się w barze obok waszego kieliszka.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem