Smaki Wielkich Jezior Mazurskich

Po utyskiwaniach na kulinaria nadmorskich i górskich kurortów czas na chwilę otuchy w chłodzie mazurskich lasów i tutejszych jezior. Nasze północno-wschodnie rubieże dla uważnego przybysza mogą się stać oazą smaku.

Publikacja: 06.08.2015 18:37

Smaki Wielkich Jezior Mazurskich

Wystarczy wychylić nos poza kurorty, aby doświadczyć niemal mistycznego pojednania z przyrodą i okrasić wrażenia bogactwem tutejszej kuchni i aromatów. W niewielkich osadach na skraju mapy schowana jest moc fantastycznych producentów, a miejscowi szefowie kuchni wiedzą, jak wykorzystać ich walory.

Dzięki importowi talentów z innych części Polski, a bywa że i z zagranicy, kwitnie tu serowarstwo. Miejscem, w którym trudno rozstrzygnąć, co jest lepsze: towarzystwo czy produkty, jest Ranczo Frontiera. Uroczy właściciele wyrabiają tu kilkanaście rodzajów w pełni ekologicznych serów ze świeżego mleka – nieśpiesznie dojrzewających i z namaszczeniem prezentowanych gościom.

Pozostało jeszcze 94% artykułu

99zł za rok.
Bądź na bieżąco! Czytaj ile chcesz!

Kto zostanie nowym prezydentem? Kto zostanie nowym papieżem? Co się dzieje w USA? Nie przegap najważniejszych wydarzeń z kraju i ze świata!
Kultura
Jeff Koons, Niki de Saint Phalle, Modigliani na TOP CHARITY Art w Wilanowie
Kultura
Łazienki Królewskie w Warszawie: długa majówka
Kultura
Perły architektury przejdą modernizację
Kultura
Afera STOART: czy Ministerstwo Kultury zablokowało skierowanie sprawy do CBA?
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku