Reklama

Smaki Wielkich Jezior Mazurskich

Po utyskiwaniach na kulinaria nadmorskich i górskich kurortów czas na chwilę otuchy w chłodzie mazurskich lasów i tutejszych jezior. Nasze północno-wschodnie rubieże dla uważnego przybysza mogą się stać oazą smaku.

Publikacja: 06.08.2015 18:37

Smaki Wielkich Jezior Mazurskich

Wystarczy wychylić nos poza kurorty, aby doświadczyć niemal mistycznego pojednania z przyrodą i okrasić wrażenia bogactwem tutejszej kuchni i aromatów. W niewielkich osadach na skraju mapy schowana jest moc fantastycznych producentów, a miejscowi szefowie kuchni wiedzą, jak wykorzystać ich walory.

Dzięki importowi talentów z innych części Polski, a bywa że i z zagranicy, kwitnie tu serowarstwo. Miejscem, w którym trudno rozstrzygnąć, co jest lepsze: towarzystwo czy produkty, jest Ranczo Frontiera. Uroczy właściciele wyrabiają tu kilkanaście rodzajów w pełni ekologicznych serów ze świeżego mleka – nieśpiesznie dojrzewających i z namaszczeniem prezentowanych gościom.

Pozostało jeszcze 94% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Kultura
Po publikacji „Rzeczpospolitej” znalazły się pieniądze na wydanie listów Chopina
Kultura
Artyści w misji kosmicznej śladem Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego
Kultura
Jan Ołdakowski: Polacy byli w powstaniu razem
Kultura
Jesienne Targi Książki w Warszawie odwołane. Organizator podał powód
Kultura
Bill Viola w Toruniu: wystawa, która porusza duszę
Reklama
Reklama