Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 18.12.2015 11:01 Publikacja: 17.12.2015 20:03
Większość z nas już przeżyła przynajmniej jedną kolację wigilijną w tym roku, a rekordziści zaliczyli ich ponad pół tuzina. Po takim maratonie trudno zachwycać się śledziem, grzybową i kapustą z grochem w przeddzień prawdziwych świąt w gronie najbliższych.
Dla odświeżenia palety natomiast podzielę się zachwytem nad pewną niezwykłą kolacją, którą miałam przyjemność zjeść kilka dni temu w niebanalnym towarzystwie w hali Stoczni Gdańskiej. Ascetyczny temat wieczoru, wsparty surową scenerią, stanął na przekór migającym wokół kolorowym światełkom. Tym mocniej odcisnął się w wyobraźni uczestników. Inspiracją był bowiem jadłospis stoczniowców przełomu lat 70. i 80. Pomysłodawcą i realizatorem wydarzenia jest jeden z najzdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia, Adrian Klonowski, zdobywca tytułu Młody Talent 2016 Gault & Millau. Na co dzień szefuje w gdańskiej restauracji Metamorfoza, gdzie serwuje kuchnię nowoczesną, kreatywną i wyrafinowaną.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdobywczynią Złotego Medalu w konkursie głównym została Polka Natalia Bugaj. W Akademii Sztuk Pięknych i w wielu...
6 sierpnia na PGE Narodowym wystąpi Kendrick Lamar i SZA, zaś 10 sierpnia – 50 Cent. Zaś 15 sierpnia - Post Malo...
9 lipca 2025 roku o godz. 12.00 na Zamku Królewskim w Warszawie odbędzie się uroczysta gala 50. Nagrody im. Oska...
W jednej z najstarszych bibliotek rodowych, obecnie oddziale Muzeum Narodowego w Krakowie, rozpoczął się remont....
Przeglądy filmów, transmisje spektakli teatralnych i operowych, pokazy plenerowe – na wakacje stołeczne kina prz...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas