Aktualizacja: 02.12.2016 12:43 Publikacja: 01.12.2016 18:10
Foto: Wikimedia Commons
Swoją popularność śledź zawdzięcza łatwości przechowywania po zasoleniu. Tę rybę jadają oczywiście nie tylko Polacy. Szwedzi są dumni ze swoich kiszonych, które dla wielu są ekstremalnym przeżyciem kulinarnym. Duńczycy mają cudownego piklinga, czyli wędzonego śledzia z Bornholmu, a Holendrzy twierdzą, że ich matiasy nie mają sobie równych. Jemy śledzia świeżego, solonego, wędzonego i marynowanego. Śledź to ryba bardzo demokratyczna, bo jedzą go od zawsze zarówno ludzie mniej zasobni, jak i zamożni.
Zabytkowe budynki są naszym kulturowym dziedzictwem. Dlatego są one objęte opieką konserwatorów, którzy dbają o...
Ministerstwo Kultury zawiesiło władze STOART, organizacji artystów-wykonawców, która w 2023 r. wypłaciła ponad 5...
Bohaterka filmu "Put Your Soul on Your Hand and Walk" zginęła podczas bombardowania w Palestynie. Razem z nią zg...
Ponad 220 dzieł sztuki zebranych na najnowszej wystawie „Drogi do Jerozolimy” w Muzeum Narodowym w Warszawie two...
Warunków przyspieszenia transformacji technologicznej nad Wisłą jest wiele. Potrzebne są inwestycje w pracowników, w tym ich szkolenia, ale też dbałość o zdrowie. Nieodzowne są też ułatwienia natury prawnej i jak zawsze – finansowanie.
Wystawie Światowej EXPO 2025 w Japonii towarzyszy bogaty program kulturalny organizowany przez Instytut Adama Mi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas