Menu degustacyjne: małe kęsy za duże sumy

Rośnie liczba restauracji, w których obok dań z karty można zamówić menu degustacyjne. Pomysł przyszedł wraz z powracającymi do kraju szefami kuchni, którzy od lat uczą się fachu poza Polską.

Aktualizacja: 02.04.2017 20:15 Publikacja: 30.03.2017 19:51

Menu degustacyjne: małe kęsy za duże sumy

Foto: 123RF

Cóż to takiego to menu degustacyjne? To wizytówka szefa kuchni, który przygotowując zestaw mniejszych porcji, zyskuje możliwość zaprezentowania stylu gotowania i umiejętności. Dania tworzą kompozycję, z którą koresponduje oddzielnie płatny zestaw win dopasowanych przez sommeliera (tzw. wine pairing lub selekcja win to zazwyczaj nieco mniejsze ilości wina niż przy oddzielnym zamawianiu). W zestawie bywa od kilku do kilkunastu dań, przy czym im ich porcje są mniejsze, tym więcej dań. Całość dań nie stanowi większego obciążenia dla naszych żołądków niż duża, trzydaniowa kolacja.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem