Reklama

Menu degustacyjne: małe kęsy za duże sumy

Rośnie liczba restauracji, w których obok dań z karty można zamówić menu degustacyjne. Pomysł przyszedł wraz z powracającymi do kraju szefami kuchni, którzy od lat uczą się fachu poza Polską.

Aktualizacja: 02.04.2017 20:15 Publikacja: 30.03.2017 19:51

Menu degustacyjne: małe kęsy za duże sumy

Foto: 123RF

Cóż to takiego to menu degustacyjne? To wizytówka szefa kuchni, który przygotowując zestaw mniejszych porcji, zyskuje możliwość zaprezentowania stylu gotowania i umiejętności. Dania tworzą kompozycję, z którą koresponduje oddzielnie płatny zestaw win dopasowanych przez sommeliera (tzw. wine pairing lub selekcja win to zazwyczaj nieco mniejsze ilości wina niż przy oddzielnym zamawianiu). W zestawie bywa od kilku do kilkunastu dań, przy czym im ich porcje są mniejsze, tym więcej dań. Całość dań nie stanowi większego obciążenia dla naszych żołądków niż duża, trzydaniowa kolacja.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Kultura
Festiwal Warszawa Singera, czyli dlaczego Hollywood nie jest dzielnicą stolicy
Kultura
Tajemniczy Pietras oszukał nowojorską Metropolitan na 15 mln dolarów
Kultura
1 procent od smartfona dla twórców, wykonawców i producentów
Patronat Rzeczpospolitej
„Biały Kruk” – trwa nabór do konkursu dla dziennikarzy mediów lokalnych
Kultura
Unikatowa kolekcja oraz sposoby jej widzenia
Reklama
Reklama