Reklama

Szwajcarska firma stworzyła rubinową czekoladę

Barry Callebaut, producent czekolady ze Szwajcarii ogłosił, że stworzył czwarty rodzaj czekolady - po mlecznej, czarnej i białej - pisze "The Independent".

Publikacja: 06.09.2017 15:42

Szwajcarska firma stworzyła rubinową czekoladę

Foto: 123RF

Barry Callebaut informuje, że nową czekoladę stworzono na bazie ziaren rubinowego kakaowca. Nowy produkt ma charakteryzować się soczystym, owocowym, delikatnym smakiem.

Nowy rodzaj czekolady nazwano "Ruby" ("Rubin"), ze względu na jej charakterystyczny, czerwony odcień.

To dopiero czwarty rodzaj czekolady stworzony od lat 30-tych XX wieku, gdy na rynek trafiła biała czekolada - podkreśla firma.

Angus Kennedy, ekspert ds. branży czekoladowej w rozmowie z "The Sun" mówi, że nowa czekolada smakuje "lekko i owocowo".

Z kolei inny ekspert, Dom Ramsey, w rozmowie z "The Independent" przyznaje, że podchodzi sceptycznie do twierdzeń, że oto powstał nowy rodzaj czekolady.

Reklama
Reklama

- Kilka lat temu francuska firma Valrhona wypuściła na rynek karmelizowaną białą czekoladę, którą także reklamowała jako czwarty rodzaj czekolady, a okazało się to tylko chwytem marketingowym - podkreśla.

Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama