Mąka bezglutenowa zawierała gluten

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne ws. wycofania mąki owsianej, która miała nie zawierać glutenu.

Aktualizacja: 01.08.2019 16:54 Publikacja: 01.08.2019 15:13

Mąka bezglutenowa zawierała gluten

Foto: GIS

W próbkach produktu zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność glutenu na poziomie 32,14 ± 4,95 mg/kg. Zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 „sformułowanie „bezglutenowy" można stosować wyłącznie, jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu". Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.

Czytaj także: Karma dla psa z wołowiną bez wołowiny

Szczegóły dotyczące produktu

Produkt – Mąka owsiana bezglutenowa, 400 g

Producent – Denver Food Sp. z o.o. Sp. K, ul. Pogodna 11, 84-240 Reda

Numer partii – E040619

Data minimalnej trwałości – 27/02/2020

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie w dniu 29.07.2019 r. wydał decyzję znak: SE.BŻ-10.4610.43.AS.2019 z rygorem natychmiastowej wykonalności nakazującą firmie Denver Food Sp. z o.o. Sp. k. wstrzymanie wprowadzania do obrotu mąki owsianej bezglutenowej oznakowanej nr partii: E040619, data minimalnej trwałości: 27.02.2020 oraz wycofanie z obrotu ww. kwestionowanej partii mąki owsianej.

Ustalono, że mąka owsiana o numerze partii E040619 została utworzona z mąki z płatków owsianych bezglutenowej dostarczonej do Denver Food Sp. z o.o. Sp. k. w ilości 400 kg. Z całkowitej ilości 400 kg Denver Food Sp. z o.o. Sp.k. wyprodukowała następujące partie:

- w opakowaniach 400 g – partie o numerach: 300519; 040619; 140619; 250619 oraz

- w opakowaniach 800g – partie o numerach: 300519; 040619; 070619; 100619; 110619; 250619

- powyższe numery partii są poprzedzone literami „E" lub „AL" Prezes zarządu Denver Food Sp. z o.o. Sp.k. zobowiązał się do wycofania z obrotu wszystkich ww. partii mąki owsianej bezglutenowej.

Zalecenia dla konsumentów

Osoby z alergią/nietolerancją na gluten nie powinny spożywać wskazanych w komunikacie partii produktu.

W próbkach produktu zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność glutenu na poziomie 32,14 ± 4,95 mg/kg. Zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 „sformułowanie „bezglutenowy" można stosować wyłącznie, jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu". Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.

Czytaj także: Karma dla psa z wołowiną bez wołowiny

Podatki
Nierealna darowizna nie uwolni od drakońskiego podatku. Jest wyrok NSA
Samorząd
Lekcje religii po nowemu. Projekt MEiN pozwoli zaoszczędzić na katechetach
Dane osobowe
Wyciek danych klientów znanej platformy. Jest doniesienie do prokuratury
Cudzoziemcy
Rząd wprowadza nowe obowiązki dla uchodźców z Ukrainy
Sądy i trybunały
Prokurator krajowy zdecydował: będzie śledztwo ws. sędziego Nawackiego