Chodzi o partię nr 180359 sera żółtego Gouda marki Ryki w plastrach w opakowaniach 135 g z datą minimalnej trwałości: 18.10.2019 oraz o partię nr 060658 sera żółtego Rycki Edam marki Ryki w plastrach w opakowaniach 135 g z datą minimalnej trwałości 23.10.2019. Producentem sera jest Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki (weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE).

Czytaj także: Inspekcja Sanitarna ostrzega: groźne bakterie w serze Gouda

Bakterie Listeria monocytogenes występują w wydalinach i wydzielinach zakażonych zwierząt (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), a do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z nimi. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. Listerioza jest zagrożeniem głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej objawy to:

- u kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. - u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Główny Inspektor Sanitarny zaleca konsumentom, aby w przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu sera, skontaktowali się z lekarzem. Konsumenci powinni sprawdzić, czy posiadają w domu zakwestionowaną partię produktu. Jeśli tak - należy ser wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został zakupiony.