Reklama
Rozwiń

Producent musi poinformować o glutenie

Oznakowanie środka spożywczego nie może wprowadzać konsumenta w błąd co do jego charakteru, w tym składu. Wpisanie na opakowaniu, że produkt nie zawiera glutenu, gdy w rzeczywistości – choć nie powinno go tam być – jednak jest to wprowadzenie w błąd konsumenta.

Aktualizacja: 22.04.2017 14:05 Publikacja: 22.04.2017 12:00

Producent musi poinformować o glutenie

Foto: Fotolia.com

Spór w sprawie dotyczył 10 tys. zł kary za nieprzestrzeganie wymagań w zakresie znakowania środków spożywczych. Urzędnicy inspekcji sanitarnej uznali, że ukarana firma naruszyła prawo. Na opakowaniu spornego produktu zamieszczono bowiem informację, że „produkt nie zawiera glutenu".

Narażenie zdrowia

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
W sądzie i w urzędzie
Nowa funkcja w mObywatelu. Przyda się na starość
Praca, Emerytury i renty
Prawdziwy szał na świadczenie dla seniorów
Prawnicy
Kto najlepiej uczy przyszłych prawników w Polsce? Ranking „Rzeczpospolitej”
Edukacja i wychowanie
Jakie są najlepsze uczelnie w Polsce? Opublikowano ranking Perspektywy 2025
Zawody prawnicze
Ranking kancelarii prawniczych 2025. Znamy zwycięzców