Spór w sprawie dotyczył 10 tys. zł kary za nieprzestrzeganie wymagań w zakresie znakowania środków spożywczych. Urzędnicy inspekcji sanitarnej uznali, że ukarana firma naruszyła prawo. Na opakowaniu spornego produktu zamieszczono bowiem informację, że „produkt nie zawiera glutenu".
Narażenie zdrowia
Tymczasem badania laboratoryjne potwierdziły obecność glutenu w produkcie, co jest niezgodne z deklaracją producenta zawartą na opakowaniu. W ten sposób spółka wprowadziła w błąd konsumentów narażając zdrowie osób z nietolerancją glutenu i naruszyła obowiązujące przepisy.
Urzędnicy mieli świadomość, że kwestionowany wyrób był wyprodukowany na zlecenie ukaranej. Jednak w ich ocenie zgodnie z przepisami całkowitą odpowiedzialność za jakość zdrowotną środka spożywczego wprowadzanego do obrotu oraz treść informacji umieszczonych na jego opakowaniu lub w prezentacji i reklamie ponosi podmiot działający na rynku spożywczym. W spornym przypadku tym podmiotem jest ukarana firma.
Tylko kukurydziany
Po bezskutecznym odwołaniu właściciel firmy zaskarżył decyzje o karze do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie. Tłumaczył, że wykryty w badanej partii towaru gluten jest glutenem kukurydzianym, który nie jest przeciwwskazany dla osób chorujących na celiakię. Tym samym uprawnione było oznaczenie produktu jako bezglutenowy. Skarżący zarzucał, że inspekcja naruszyła procedurę, bo nie powołała z urzędu dowodu z opinii biegłego na okoliczność ustalenia, czy w przebadanej partii znajduje się gluten kukurydziany, czy też gluten stanowiący frakcję białka znajdującą się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie lub w ich odmianach krzyżowych, stanowiący czynnik alergenny.
Ważny jest wykaz składników
Warszawski WSA oddalił skargę. Przypomniał, że informację dotyczącą składników występujących w środku spożywczym podaje się w formie wykazu składników wykorzystanych do produkcji środka spożywczego i nadal w nim obecnych, nawet w zmienionej formie. Chodzi o podanie nazwy składnika, według masy tych składników, ustalonej w chwili ich użycia do wytworzenia środka spożywczego, w porządku malejącym. Informacja dotycząca składników występujących w środku spożywczym obejmuje nazwę każdego składnika alergennego wykorzystywanego do produkcji środka spożywczego i nadal obecnego w gotowym środku spożywczym.