Reklama
Rozwiń
Reklama

Producent musi poinformować o glutenie

Oznakowanie środka spożywczego nie może wprowadzać konsumenta w błąd co do jego charakteru, w tym składu. Wpisanie na opakowaniu, że produkt nie zawiera glutenu, gdy w rzeczywistości – choć nie powinno go tam być – jednak jest to wprowadzenie w błąd konsumenta.

Aktualizacja: 22.04.2017 14:05 Publikacja: 22.04.2017 12:00

Producent musi poinformować o glutenie

Foto: Fotolia.com

Spór w sprawie dotyczył 10 tys. zł kary za nieprzestrzeganie wymagań w zakresie znakowania środków spożywczych. Urzędnicy inspekcji sanitarnej uznali, że ukarana firma naruszyła prawo. Na opakowaniu spornego produktu zamieszczono bowiem informację, że „produkt nie zawiera glutenu".

Narażenie zdrowia

Pozostało jeszcze 95% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Prawo karne
Gwałt i zabójstwo młodej Białorusinki w centrum stolicy. Dorian S. usłyszał wyrok
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Nieruchomości
Można już składać wnioski o bon ciepłowniczy. Ile wynosi i komu przysługuje?
Sądy i trybunały
Minister Żurek reaguje na decyzję SN. Sędzia Iwaniec odsunięty od orzekania
Nieruchomości
Co może zrobić KOWR, by odzyskać działkę pod CPK?
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Nieruchomości
Rząd kończy z patologiami w spółdzielniach mieszkaniowych. Oto, co chce zmienić
Reklama
Reklama