Przewaga kontraktowa występuje, gdy między odbiorcą a nabywcą produktów spożywczych zachodzi znaczna dysproporcja w potencjale ekonomicznym, a strona słabsza nie ma wystarczającej możliwości sprzedaży lub kupna. Za jej nadużywanie UOKiK może nałożyć karę do 3 proc. obrotu.
Od wejścia w życie ustawy (12 lipca br.) UOKiK zajął się m. in. sprawą wzrostu cen masła (pięć postępowań) oraz nagłego spadku cen skupu jabłek w okolicach Sandomierza. Bada też relacje przetwórców mleka i producenta cukru z ich dostawcami. Na razie wszystkie postępowania prowadzone są w sprawie, a nie przeciw konkretnej firmie. Wszczęto je z urzędu, choć niekiedy zainspirowane były zawiadomieniami uczestników rynku. Prezes UOKiK podkreśla, że głównym celem jest ochrona interesu publicznego, a nie zadośćuczynienie poszczególnym przedsiębiorcom.
Takimi sprawami zajmuje się delegatura w Bydgoszczy. UOKiK współpracuje przy nich z innymi instytucjami państwowymi i naukowymi.