Największy na świecie producent czekolady, szwajcarska spółka o wartości 5,2 mld dol., postanowiła kupić singapurską Petra Foods, aby zmniejszyć swą zależność od dostaw kakao z Afryki Zachodniej. Jej akcje w Zurychu staniały o 2,13 proc., a walory Petra Foods skoczyły w Singapurze aż o 24 proc.
Barry Callebaut dostarczająca wyroby czekoladowe takim klientom jak Nestle i Hershey zapłaci 950 mln dol. w gotówce i stanie się także największym na świecie przetwórcą ziaren kakao.
Prezes Juergen Steinemann podkreślił, że to „ostateczna cena, ale warto ją zapłacić, bo kupujemy ogromny azjatycki potencjał, kupujemy motor przyszłego rozwoju".
Transakcja zostanie sfinalizowana w połowie przyszłego roku i zwiększy obroty Szwajcarów na szybko rosnących rynkach Azji i Ameryki Łacińskiej do 31 proc. łącznych obrotów z 24 proc. obecnie.
Kupno Petra Foods zapewni im ponadto drugi w Azji ważny ośrodek zaopatrzenia i przerobu ziaren. Będą sprowadzane z Indonezji, co zmniejszy zależność firmy od dostaw z Afryki, na którą przypada 70 proc. światowej podaży. Ostatnio doszło do zakłóceń z powodu napięć w Wybrzeżu Kości Słoniowej, największym producencie tego surowca.