Polska ma szansę eksportować do Chin drób o wartości niemal 2 mld zł rocznie

Mamy szanse eksportować do Chin drób za niemal 2 mld zł rocznie. We wrześniu ruszy oficjalnie przedstawicielstwo branży drobiarskiej w Szanghaju.

Aktualizacja: 19.09.2016 04:30 Publikacja: 18.09.2016 19:30

– Chiny nieustannie rozwijają się i pozostają największym importerem żywności, w tym drobiu, na świecie. To dla nas szansa, którą chcemy jak najlepiej wykorzystać – mówi „Rzeczpospolitej" Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD IG).

W zdobyciu rynku chińskiego drobiarzom ma pomóc przedstawicielstwo w Szanghaju, które będzie tam reprezentować interesy branży. To pierwsze tego typu biuro stworzone przez organizacje naszego sektora spożywczego w Chinach. KRD IG, pod którego egidą będzie działało przedstawicielstwo, planuje jego oficjalne otwarcie 23 września 2016 r.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Ekonomia
Brak wody bije w konkurencyjność
Ekonomia
Kraina spierzchniętych ust, kiedyś nazywana Europą
Ekonomia
AI w obszarze compliance to realna pomoc
Ekonomia
W biznesie nikt nie może iść sam
Ekonomia
Oszczędna jazda – techniki, o których warto pamiętać na co dzień