Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych Fammu/FAPA podaje za KE, że w 2013 roku produkcja netto wołowiny wynieść może niemal 7,7 mln ton.
W 2014 r. spadkowy trend odwróci się. Kraje Wspólnoty wytworzą o ok. 7,8 mln ton tego mięsa. To o 1,5 proc. więcej niż w tym roku.
Zmaleje natomiast eksport unijnej wołowiny. Powód? Wysokie ceny i niekorzystny kurs euro. W 2013 r. kraje UE wyeksportują około 200 tys. ton tego wołowego, o 8 proc. mniej niż przed rokiem.
W 2014 r. eksport ten obniży się o dalsze 14 proc. do około 170 tys. ton. W tym samym okresie jednak wzrośnie import wołowiny z krajów trzecich – informuje Fammu/FAPA. W tym roku kraje Wspólnoty sprowadzą 297 tys. ton mięsa wołowego (wzrost o 9 proc.), natomiast w przyszłym roku około 310 tys. ton (wzrost o 3 proc).
W 2013 r. spożycie mięsa wołowego i cielęcego w Unii ukształtuje się na poziomie niemal 7,8 mln ton. Będzie na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego. W 2014 r. spożycie tego gatunku mięsa może wzrosnąć - według Brukseli - o 2 proc.