Większość warzyw wyprodukowanych w 2015 roku jest droższa, w porównaniu z ceną ze styczna 2014 roku. Jest to wynikiem ubiegłorocznej suszy, która wpłynęła na mniejsze plony warzyw gruntowych – informuje Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy w Broniszach.

W ciągu ostatnich trzech tygodni wzrosły tam ceny m.in. kapusty, marchwi i pietruszki. Najbardziej zdrożała kapusta. Cena jej kilograma w Broniszach waha się od 1,30 do 1,80 zł, co oznacza dwukrotny wzrost w porównaniu ze styczniem 2014 r.

Krajowe ziemniaki w cenie od 90 groszy do 1,30 zł za kilogram. To dwa razy więcej niż przed rokiem. Według danych GUS, ubiegłoroczne zbiory ziemniaków zmalały rok do roku o 18 proc.

Spadają natomiast ceny krajowych warzyw szklarniowych. Polskie pomidory malinowe są w cenie od 50 zł do 100 zł za karton 6 kg ( 8,30 zł – 16 zł za kilogram). - Względu na dość wysokie temperatury i wysoką podaż, polska produkcja spod osłon jest o 70 proc. tańsza w porównaniu z ubiegłym rokiem – podaje Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy w Broniszach.

Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy w Broniszach to największe w Europie Środkowo-Wschodniej centrum hurtowej dystrybucji. Za jego pośrednictwem sprzedawanych jest rocznie około 1,2 miliona ton owoców i warzyw (produkcji krajowej i z importu). Karty stałego klienta posiada ponad 12 tys. podmiotów gospodarczych.