Uznanie kapituły zyskały także: wyrób cukierniczy - pagórki mazowieckie, słoneczny olej z zielonych mostów Narwi, krupnik kurpiowski, jagoda z żubrówką, golądkowski miód z mniszka, chleb żytni z żurawiną, tort okolicznościowy, śmietana z wiejskiego dworku, miody ostrowskie i nalewka z czarnej porzeczki. Spośród 79 zgłoszonych przysmaków wybrano 14 laureatów, przyznano też dwa wyróżnienia.
Celem tego konkursu jest pokazanie, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Sama nagroda jest nie tylko wyróżnieniem dla producenta, ale też gwarancją dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości.
Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowieckie produkty konwencjonalne oraz mazowieckie produkty tradycyjne i naturalne. W tej drugiej kategorii zgłaszane były produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, według tradycyjnej receptury. Zostały one wytworzone z surowców pochodzących z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.
Nagrody producentom zwycięskich smakołyków wręczył marszałek Adam Struzik.