W nadchodzącej kampanii cukrowniczej plony buraków będą niższe niż w roku poprzednim. Według szacunków KZPBC, średnio z hektara, nie przekroczą one 55 ton. W ubiegłym roku było to 63,6 ton.
Plantatorzy obsiali burakami cukrowymi mniejszy areał. W sezonie 2013/2014 jest to 185 tys. ha, rok temu było to niemal 193 tys. ha.
Na niższe plony wpływ miało kilka czynników, a wśród nich długa zima i późne siewy, warunki pogodowe, które sprzyjały rozwojowi chorób grzybowych oraz brak deszczu i susza, tłumaczy KZPB. To spowodowało, że korzeń buraka jest mniejszy niż w zeszłym roku. Nawet jeżeli we wrześniu będą sprzyjające warunki dla wegetacji, to straty z wcześniejszego okresu nie zostaną nadrobione.
Produkcja cukru może być wyższa niż szacowana, pod warunkiem, że polaryzacja przekroczy poziom 17 proc. – zaznaczają plantatorzy.
Pomimo niższej niż rok wcześniej produkcji, Polska i tak wyprodukuje więcej cukru niż pozwala nam limit przyznany przez Unię Europejską. Wynosi on ok. 1,4 mln ton i jest o ok. 200 tys. mniejszy od zapotrzebowania na cukier w Polsce.