Zestawienie najlepiej sprzedających się marek whisky w barach na świecie przygotował magazyn „Drinks International". Zrobił je w oparciu o dane ze 100 spośród 250 lokali, które dostały najwięcej głosów w konkursie na najlepszy bar 2013 r. (wygrał Artesian w londyńskim hotelu Langham).
Zwycięski Maker's Mark jest burbonem produkowanym w Loretto w stanie Kentucky. Wraz z marką Jim Beam należy do firmy Beam Inc. Za 16 mld dolarów kupił ją ostatnio japoński koncern Suntory Holdings.
Tuż za Maker's Mark znalazł się Jack Daniel's, whiskey należąca do firmy Brown-Forman. Trzecie miejsce zdobył burbon Four Roses. Od 2002 r. jego właścicielem jest japoński Kirin Brewery.
Do pierwszej dziesiątki zestawienia trafiły tylko marki ze Stanów Zjednoczonych i japońska Hakushu. Jego autorzy tłumaczą, że ma to związek z tradycją serwowania w barach koktajli w oparciu o amerykańską whiskey i burbona.
Oddzielny ranking powstał dla szkockich serwowanych w barach. Najczęściej sprzedawaną tam marką jest Johnnie Walker należący do koncernu Diageo. Kolejne miejsca zajmują Chivas Regal, którego właścicielem jest Pernod Ricard (należy do niego także nasza Wyborowa) oraz Monkey Shoulder produkowany przez William Grant&Sons.