Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy wprowadza do sklepów jogurty typu greckiego. Rozszerzenie oferty o nowy produkt było możliwe dzięki rozbudowie zakładu w Piątnicy. W marcu br. firma uruchomiła tam nowoczesną linię produkcyjną.
Jak tłumaczą w Piątnicy dzięki unikalnej metodzie wytwarzania, gęsty kremowy jogurt pozbawiony jest tłuszczu, a jednocześnie wyróżnia się na tle podobnych wyrobów wysoką zawartością białka. Jest ona dwukrotnie większa niż w innych tego typu jogurtach dostępnych na rynku.
To już kolejny jogurt Piątnicy. W 2012 roku wprowadziła do oferty jogurt naturalny i gęsty jogurt z serka mascarpone.
W 2013 r. Piątnica miała ponad 850 mln zł obrotów. Były o 7 proc. wyższe większe niż w 2012 roku Wartość jej eksportu wyniosła 34 mln zł.
Piątnica wyda w tym roku na nowoczesny magazyn i linię do produkcji twarogów ok. 60 mln zł.