Rośnie spożycie mięsa

Po latach spadków znów jemy więcej mięsa. W 2015 r. będzie podobnie.

Publikacja: 13.11.2014 22:54

71 kg mięsa i podrobów zje przeciętny Polak w 2014 r.

71 kg mięsa i podrobów zje przeciętny Polak w 2014 r.

Foto: Fotorzepa

71 kg mięsa i podrobów zje przeciętny Polak w 2014 r. To o 3,5 kg więcej niż przed rokiem.  W 2015 r. krajowy popyt ma być jeszcze większy i sięgnie 72 kg per capita – prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Wyraźne odbicie – które następuje po sześciu latach spadków – zawdzięczamy głównie większemu apetytowi na wieprzowinę. W 2013 r. jej spożycie wynosiło 35,5 kg na osobę. W 2014 r. zwiększy się o 3 kg, a w przyszłym dołożymy do tego kolejne 0,5 kg.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Biznes
Jakie prezenty dostał ostatnio król Karol? Oficjalny rejestr podarków
Materiał Promocyjny
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025
Biznes
Taylor Swift odkupiła prawa do swoich pierwszych sześciu płyt
Biznes
Zielona transformacja MŚP. Jak zapewnić sobie zysk, przewagę konkurencyjną i dostęp do finansowania?
Biznes
Polska armia kupuje amunicję. Nowy kontrakt zbrojeniowy wart setki milionów
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Biznes
Liechtenstein pułapką na oligarchów. Uciekli ludzie, którym powierzyli majątki
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont