Polska lodziarnia jedną z najlepszych w Europie

Brytyjski dziennik „The Guardian” opublikował ranking dwudziestu najlepszych lodziarni w Europie. Wśród nich znalazła się polska lodziarnia z Wrocławia.

Aktualizacja: 11.08.2018 19:12 Publikacja: 11.08.2018 11:56

Polska lodziarnia jedną z najlepszych w Europie

Foto: www.instagram.com/lodziarniaroma/

Nic tak nie poprawia humoru w upalne dni, jak orzeźwiające smoothie, zimna kawa czy pyszne lody i sorbety. Nie dziwi więc fakt, że lodziarnie przeżywają w środku lata największe oblężenie. Podróżujący po europejskich miastach turyści często szukają najlepszych, lokalnie produkowanych lodów, ich wybór jednak często bywa przytłaczający. Z pomocą przyszedł im brytyjski dziennik „The Guardian”, który opracował ranking dwudziestu najlepszych lodziarni w Europie.

Czytaj także:  Rekordowy rok dla polskich lodów. Uwielbia je cały świat

Pierwsze miejsce zajęła francuska lodziarnia „La Martiniere”, która posiada dwa swoje lokale na nabrzeżach wyspy Île de Ré, w tym jedną w zabytkowym mieście Saint-Martin-de-Ré. Lodziarnie są uwielbiane przez miejscowych, jak i turystów za rozległy wybór smaków, w których nie brakuje owocowych, jogurtowych, czekoladowych czy kawowych. Szczególnym hitem są lody karmelowe „fleur-de-sel” (z francuskiego „solny kwiat”), do produkcji których wykorzystuje się sól morską, z jakiej słynie wyspa.

W rankingu pojawiły się również znane lodziarnie w Paryżu, Rzymie, Wenecji czy Berlinie. Na liście znalazła się także jedna polska. Gdzie według dziennika „The Guardian” można zjeść u nas najlepsze lody? Okazało się, że nie w stolicy, tylko we Wrocławiu - w lodziarni „Roma”. Co ciekawe, lokal wcale nie znajduje się w ścisłym centrum miasta, obleganym przez turystów, ale w cichym zaułku na obrzeżach śródmieścia. Mimo swojego położenia i niewielkich rozmiarów, klientów lodziarni z pewnością nie brakuje, o czym świadczą ciągnące się wzdłuż ulicy kolejki. 

 

Co wyróżnia właśnie tę lodziarnię i przyciąga do niej codziennie tłumy? Z pewnością urozmaicona oferta i wysoka jakość lodów własnej produkcji, ale też ciekawy klimat i historia. Lodziarnia „Roma” liczy już bowiem ponad 70 lat. Została założona tuż po wojnie w 1946 r. przez dwóch żołnierzy – Polaka, Antoniego Grzelaka i Włocha. W 1961 r. biznes przejął brat współzałożyciela, Franciszek Grzelak, mistrz lodziarstwa z tytułu i pasji. Lodziarnia wciąż była jeszcze wtedy niewielka, ale jej domowej produkcji wyroby, oparte na naturalnej, zdrowej recepturze, zdobywały sobie coraz więcej miłośników w mieście. W 1990 r. lokal przejął Jerzy Góralski, również dyplomowany mistrz cukiernictwa, który prowadzi lodziarnię do dziś. Obecnie „Roma” ma formę kawiarni i można w niej kupić także kawę czy ciasto. 

Nic tak nie poprawia humoru w upalne dni, jak orzeźwiające smoothie, zimna kawa czy pyszne lody i sorbety. Nie dziwi więc fakt, że lodziarnie przeżywają w środku lata największe oblężenie. Podróżujący po europejskich miastach turyści często szukają najlepszych, lokalnie produkowanych lodów, ich wybór jednak często bywa przytłaczający. Z pomocą przyszedł im brytyjski dziennik „The Guardian”, który opracował ranking dwudziestu najlepszych lodziarni w Europie.

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Kakao droższe od miedzi. Zyskuje na wartości szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Chude lata dla alkoholi. Uderzyła je akcyza
Przemysł spożywczy
Kakao drożeje szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Wielka Brytania grozi zakazem importu polskiego drobiu z powodu salmonelli
Przemysł spożywczy
McDonald's wprowadza do oferty popularne pączki Krispy Kreme