Bronisze: rekordowo drogie importowane warzywa

Importowane warzywa z Włoch i Hiszpanii są na rynku hurtowym w Broniszach rekordowo drogie. Powodem jest ostry atak zimy w tych krajach, co znacznie zmniejszyło podaż warzyw.

Aktualizacja: 01.02.2017 07:41 Publikacja: 01.02.2017 07:34

Bronisze: rekordowo drogie importowane warzywa

Foto: Pixabay

O prawie o 230 proc. zdrożała sałata lodowa, średnio trzeba za nią zapłacić 9,30 zł/szt., importowany szpinak niedawno kosztował 9,50 zł za kg, pod koniec stycznia jednak jego cena doszła nawet do 22 zł/kg, co oznacza przeszło dwukrotny wzrost w stosunku do ceny maksymalnej z ubiegłego roku - informuje rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.

Importowana, kolorowa papryka, w trzeciej dekadzie stycznia, kosztowała w hurcie średnio 11,00 zł za kg, czyli o 60 proc. więcej w porównaniu ze średnią z 2016 roku. Sprowadzane z zagranicy pomidory, za które rok temu odbiorcy płacili średnio 5,55 zł/kg, teraz kosztują 11 zł/kg, a za odmiany malinowe - nawet 17 zł/kg, co oznacza dwukrotny wzrost ceny.

Natomiast nadal tanie są krajowe warzywa. Cebula, kapusta, ziemniaki i krajowe warzywa korzeniowe, w ofercie hurtowej rynku, są tańsze od 50 do 70 proc. w porównaniu z ceną z trzeciej dekady 2016 roku.

Najtańsza jest kapusta. Średnio trzeba za nią zapłacić 45 groszy za kilogram, gdy w ubiegłym roku kosztowała 1,43 zł/kg. Cena cebuli to 50 groszy za kilogram, czyli trzykrotnie niższa niż rok temu. Pietruszka, która w ub. roku była sprzedawana średnio po 5 zł za kilogram, teraz kosztuje połowę tej ceny. Średnia cena kilograma marchwi to 68 groszy, czyli prawie 60 proc. mniej niż rok temu, marchew myta od 90 groszy do 1 złotego.

Tanie są także krajowe owoce. W trzeciej dekadzie stycznia br. odmiana Ligol średnio była sprzedawana za 1,15 zł/kg czyli o 1/5 mniej niż w ubiegłym roku. Jabłka Golden Delicius można kupić o 1/3 taniej niż przed rokiem, czyli za ok. 1,33 za kg. Lobo jest tańsze o ok. 10 proc., kosztuje średnio 1,15 zł/kg.

Jak zaznacza Skoczewska, ceny jabłek będą stopniowo rosły, gdyż sadownicy zaczynają sprzedawać owoce przechowywane w chłodniach z kontrolowaną atmosferą.

W ocenie analityków, w najbliższych tygodniach należy oczekiwać stopniowego wzrostu cen krajowych warzyw, natomiast ceny warzyw importowanych nie będą niższe, a raczej można spodziewać się ich wzrostu.

O prawie o 230 proc. zdrożała sałata lodowa, średnio trzeba za nią zapłacić 9,30 zł/szt., importowany szpinak niedawno kosztował 9,50 zł za kg, pod koniec stycznia jednak jego cena doszła nawet do 22 zł/kg, co oznacza przeszło dwukrotny wzrost w stosunku do ceny maksymalnej z ubiegłego roku - informuje rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.

Importowana, kolorowa papryka, w trzeciej dekadzie stycznia, kosztowała w hurcie średnio 11,00 zł za kg, czyli o 60 proc. więcej w porównaniu ze średnią z 2016 roku. Sprowadzane z zagranicy pomidory, za które rok temu odbiorcy płacili średnio 5,55 zł/kg, teraz kosztują 11 zł/kg, a za odmiany malinowe - nawet 17 zł/kg, co oznacza dwukrotny wzrost ceny.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Chude lata dla alkoholi. Uderzyła je akcyza
Przemysł spożywczy
Kakao droższe od miedzi. Zyskuje na wartości szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Kakao drożeje szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Wielka Brytania grozi zakazem importu polskiego drobiu z powodu salmonelli
Przemysł spożywczy
McDonald's wprowadza do oferty popularne pączki Krispy Kreme