Warto więc zaufać tym, którzy na burgerach zjedli... którzy zjedli i przygotowali tysiące burgerów, jak pasjonaci z pierwszego krakowskiego food trucka (knajpy na kółkach) Streat Slow Food. Połączyli oni uliczne żarcie z ideami ruchu slow food – propagującego zdrowe, wartościowe jedzenie oraz uprawę owoców i warzyw na własne potrzeby.
„Burgerdream" to nie tylko książka kucharska. Po świetnych zdjęciach i wartkiej narracji widać, że swoje trzy grosze dorzucili też autorzy bloga „Gotowanie z pasją". Czytelnik dostaje pod nos pełen przekrój tematu: historię hamburgera, burgerowni, nawet sosów, jak chińskiej marynaty do ryb zwanej... ket'siap (bez pomidorów!). I krok po kroku autorzy prowadzą nas do sztuki przyrządzania burgerów. Liczba przepisów robi wrażenie: 71 burgerów, 56 sosów i pikli, 13 rodzajów bułek.