Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 31.07.2017 19:28 Publikacja: 31.07.2017 19:28
Foto: Pixabay
Chia, znana też jako szałwia hiszpańska, należy do rodziny jasnotowatych. Pochodzi z południowego Meksyku i Gwatemali. Roślinę tę uprawiali już Aztekowie, zanim Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. W ostatnim czasie nasiona chia robią prawdziwą furorę w segmencie zdrowej żywności. Wszystko dzięki dużej zawartości kwasu omega-3, alfa-linolenowego ALA oraz antyoksydantów. Wykorzystywane są do przyrządzania napojów oraz żywności.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał właśnie komunikat z ostrzeżeniem przed niekontrolowanym wykorzystywaniem nasion chia w produktach spożywczych. Przekroczenie dopuszczalnej normy może spowodować problemy ze zdrowiem.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Eye-tracking – śledzenie ruchu gałek ocznych – zrewolucjonizował marketing, medycynę, sport i projektowanie inte...
Głośno ostatnio się zrobiło o jachtach kupowanych za pieniądze z Krajowego Planu Odbudowy. Te historie przykrywa...
Zmiany zachodzące w klimacie wpływają na populację organizmów tworzących fitoplankton. Najnowsze badanie sugeruj...
Angielscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, który może okazać się przełomowy dla ustalenia pochodzenia życia...
Kryzys wieku średniego może należeć do przeszłości - twierdzą naukowcy. Jak wynika z najnowszych badań, moment w...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas