Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 13.09.2019 14:08 Publikacja: 13.09.2019 14:08
Foto: Shutterstock
Nowe badanie koordynowane przez naukowców z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) poddało analizie związek między całkowitym spożyciem słodzonych cukrem i sztucznie słodzonych napojów bezalkoholowych, a śmiertelnością. Badanie analizowało konkretne przyczyny śmierci.
Badanie obejmowało dane prawie 452000 osób zgromadzone w European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition (EPIC) przy średnim okresie obserwacji dłuższym niż 16 lat. EPIC to ogólnoeuropejska analiza związków między dietą a nowotworami, a także innymi chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe. Badanie porównywało przyczyny śmiertelności osób, które piły mniej niż jedną szklankę słodkich napojów bezalkoholowych miesięcznie z tymi, które wypijały co najmniej dwie szklanki dziennie.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Eye-tracking – śledzenie ruchu gałek ocznych – zrewolucjonizował marketing, medycynę, sport i projektowanie inte...
Głośno ostatnio się zrobiło o jachtach kupowanych za pieniądze z Krajowego Planu Odbudowy. Te historie przykrywa...
Zmiany zachodzące w klimacie wpływają na populację organizmów tworzących fitoplankton. Najnowsze badanie sugeruj...
Angielscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, który może okazać się przełomowy dla ustalenia pochodzenia życia...
Kryzys wieku średniego może należeć do przeszłości - twierdzą naukowcy. Jak wynika z najnowszych badań, moment w...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas