Nowe badanie koordynowane przez naukowców z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) poddało analizie związek między całkowitym spożyciem słodzonych cukrem i sztucznie słodzonych  napojów bezalkoholowych, a śmiertelnością. Badanie analizowało konkretne przyczyny śmierci.

Badanie obejmowało dane prawie 452000 osób zgromadzone w European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition (EPIC) przy średnim okresie obserwacji dłuższym niż 16 lat. EPIC to ogólnoeuropejska analiza związków między dietą a nowotworami, a także innymi chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe. Badanie porównywało przyczyny śmiertelności osób, które piły mniej niż jedną szklankę słodkich napojów bezalkoholowych miesięcznie z tymi, które wypijały co najmniej dwie szklanki dziennie.

W badaniu stwierdzono, że osoby które spożywały ponad dwie szklanki słodkich napojów dziennie były bardziej narażone na śmierć z powodu chorób układu krążenia. Jednak już jedna szklanka powodowała wzrost ilości zgonów z powodu chorób układu pokarmowego.

Badanie wykazało jednoznacznie, że spożywanie słodzonych zarówno cukrem, jak i sztucznie słodzonych napojów bezalkoholowych pogarszało stan zdrowia i było związane z ilością zgonów wywołanych przez wszystkie przyczyny zdrowotne.