Mąka bezglutenowa zawierała gluten

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne ws. wycofania mąki owsianej, która miała nie zawierać glutenu.

Aktualizacja: 01.08.2019 16:54 Publikacja: 01.08.2019 15:13

Mąka bezglutenowa zawierała gluten

Foto: GIS

W próbkach produktu zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność glutenu na poziomie 32,14 ± 4,95 mg/kg. Zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 „sformułowanie „bezglutenowy" można stosować wyłącznie, jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu". Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.

Czytaj także: Karma dla psa z wołowiną bez wołowiny

Szczegóły dotyczące produktu

Produkt – Mąka owsiana bezglutenowa, 400 g

Producent – Denver Food Sp. z o.o. Sp. K, ul. Pogodna 11, 84-240 Reda

Numer partii – E040619

Data minimalnej trwałości – 27/02/2020

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie w dniu 29.07.2019 r. wydał decyzję znak: SE.BŻ-10.4610.43.AS.2019 z rygorem natychmiastowej wykonalności nakazującą firmie Denver Food Sp. z o.o. Sp. k. wstrzymanie wprowadzania do obrotu mąki owsianej bezglutenowej oznakowanej nr partii: E040619, data minimalnej trwałości: 27.02.2020 oraz wycofanie z obrotu ww. kwestionowanej partii mąki owsianej.

Ustalono, że mąka owsiana o numerze partii E040619 została utworzona z mąki z płatków owsianych bezglutenowej dostarczonej do Denver Food Sp. z o.o. Sp. k. w ilości 400 kg. Z całkowitej ilości 400 kg Denver Food Sp. z o.o. Sp.k. wyprodukowała następujące partie:

- w opakowaniach 400 g – partie o numerach: 300519; 040619; 140619; 250619 oraz

- w opakowaniach 800g – partie o numerach: 300519; 040619; 070619; 100619; 110619; 250619

- powyższe numery partii są poprzedzone literami „E" lub „AL" Prezes zarządu Denver Food Sp. z o.o. Sp.k. zobowiązał się do wycofania z obrotu wszystkich ww. partii mąki owsianej bezglutenowej.

Zalecenia dla konsumentów

Osoby z alergią/nietolerancją na gluten nie powinny spożywać wskazanych w komunikacie partii produktu.

W próbkach produktu zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność glutenu na poziomie 32,14 ± 4,95 mg/kg. Zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 „sformułowanie „bezglutenowy" można stosować wyłącznie, jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu". Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.

Czytaj także: Karma dla psa z wołowiną bez wołowiny

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Prawo karne
CBA zatrzymało znanego adwokata. Za rządów PiS reprezentował Polskę
Spadki i darowizny
Poświadczenie nabycia spadku u notariusza: koszty i zalety
Podatki
Składka zdrowotna na ryczałcie bez ograniczeń. Rząd zdradza szczegóły
Ustrój i kompetencje
Kiedy można wyłączyć grunty z produkcji rolnej
Sądy i trybunały
Sejm rozpoczął prace nad reformą TK. Dwie partie chcą odrzucenia projektów