Dużo więcej miliardów przejadamy w lokalach

Rynek gastronomiczny wart jest już 36,6 mld zł i niezależnie od koniunktury szybko rośnie. Zwiększa się również liczba placówek. Na fali są nocne targi i kuchnia roślinna.

Aktualizacja: 27.11.2019 06:23 Publikacja: 26.11.2019 21:00

Dużo więcej miliardów przejadamy w lokalach

Foto: Adobe Stock

Jadanie poza domem nigdy nie należało do polskiej tradycji, w przeciwieństwie do zwyczajów konsumenckich w takich krajach jak Hiszpania czy Francja. Jednak w ostatnich dwóch dekadach coś się zmieniło: mamy do czynienia z istną eksplozją oferty gastronomicznej – wartość rynku potroiła się do 36,6 mld zł, a liczba placówek wzrosła z 43 tys. w 2000 r. do ponad 76,5 tys. obecnie – wynika z 20. edycji raportu firmy Gfk o rynku gastronomicznym.

Ogromne zmiany

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Biznes
Europejskie firmy boją się wysyłać swoich pracowników do USA
Materiał Promocyjny
BIO_REACTION 2025
Biznes
Jakie prezenty dostał ostatnio król Karol? Oficjalny rejestr podarków
Biznes
Taylor Swift odkupiła prawa do swoich pierwszych sześciu płyt
Biznes
Zielona transformacja MŚP. Jak zapewnić sobie zysk, przewagę konkurencyjną i dostęp do finansowania?
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Biznes
Polska armia kupuje amunicję. Nowy kontrakt zbrojeniowy wart setki milionów
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont