Zakłady bukmacherskie to nie tylko sport. Można też obstawiać różne wydarzenia społeczne, kulturalne i polityczne. Niedawno pisaliśmy, że można było obstawiać laureatów literackiej i pokojowej Nagrody Nobla.

Teraz firma bukmacherska STS przyjmuje zakłady o to, jak potoczą się sprawy polityczne w naszym kraju. I tak za każde 100 zł postawione na zbudowanie przez Prawo i Sprawiedliwość koalicji większościowej w Senacie gracz może otrzymać 546,48 zł (kurs 6.21). W przypadku braku możliwości zbudowania większości senackiej taki wynik premiowany jest kursem 1.08. Inaczej mówiąc bukmacherzy nie wierzą w zdobycie przez PiS większości w Senacie.

Dużo pewniejsze niż koalicja w Senacie jest pozostanie Mateusza Morawieckiego na stanowisku szefa Rady Ministrów. Dalsze sprawowanie funkcji premiera określone zostało kursem 1.10. Jeśli jednak Mateusz Morawiecki nie będzie dalej premierem za każde 100 zł postawione na taki wynik gracz otrzyma 494,56 zł (kurs 5.62). Podobne szanse na zachowanie swojego stanowiska ma prezes TVP Jacek Kurski. Trafnie postawione 100 zł na jego pozostanie na stanowisku pozwoli graczowi wygrać odpowiednio 118,8 zł (kurs 1.35). Jeżeli jednak prezes TVP zostanie odwołany, to gracz stawiając 100 zł otrzyma odpowiednio 254,32 zł (kurs 2.89).

Zdecydowanie mniejsze szanse na pozostaniu na swoim stanowisku ma zdaniem bukmacherów STS obecny szef Najwyższej Izby Kontroli. Jeżeli Marian Banaś pozostanie prezesem NIK do końca kadencji gracz stawiając na taki rezultat 100 zł może wygrać 306,24 zł (kurs 3.48). Dymisja przed końcem kadencji przy identycznej stawce zakładu da wygraną w wysokości 110 zł (kurs. 1.25).