Wagony restauracyjne Wars mają już 60 lat. Z tej okazji zorganizowano niezwykłą wystawę pamiątek. Wśród eksponatów znajdziemy stare dokumenty, zdjęcia oraz mundury kolejarskie z różnych okresów. Przebojem są jednak zrekonstruowane w skali 1:1 wagony Warsu i sypialne.
Ul. Towarowa 1, tel. 022 620 04 80, godz. 11 – 15.
RYSUNKI - GALERIA SZTUK PIĘKNYCH
Charakterystyczna, oryginalna, nie do podrobienia kreska i poczucie humoru, które sprawiają, że do jego prac wracamy zawsze z przyjemnością – Edwarda Lutczyna nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Tylko do soboty możemy oglądać wystawę jego rysunków, ilustracji oraz mniej znanych plakatów reklamowych. Ul. Obrońców 12, tel. 022 616 26 26, godz. 12 – 19.
igse
Kot w Butach - Teatr Guliwer
Bajka Charles’a Perrault o synu biednego młynarza, któremu szczęście przyniósł kot. Dzięki niezwykłemu przyjacielowi Jaś przeżyje wspaniałe przygody i poślubi córkę króla. Spektakl przekona młodych widzów (w wieku od czterech lat), że pozytywne nastawienie pomaga rozwiązywać problemy i znaleźć wyjście z każdej sytuacji.
Ul. Różana 16, tel. 022 845 16 76, godz. 10.
BROMBOLANDIA - DK Rakowiec
Na imprezę w plenerze zaprasza Dom Kultury Rakowiec. Już dziś finał Festiwalu Twórczości Młodzieżowej i Dziecięcej Brombolandia. Gwiazdą wieczoru będzie Grupa Operacyjna.
Park Malickiego, ul. Wiślicka 8, tel. 022 823 66 72, godz. 17.
Święto mamy i dziecka - KK Falenica
Na królewnę Bluetkę czyha krwiożerczy smok. Czy Bluetkę uratuje któryś z trzech rycerzy: Siwobroda, samuraj Mifuszura albo gangster Billy? Przekonają się o tym maluchy, które przyjdą do klubu na połączone obchody Dnia Matki i Dnia Dziecka. W programie również koncert zespołu „Melodyjki”, wernisaż prac sekcji plastycznej klubu i warsztaty wykonywania papieru czerpanego.
Ul Włókiennicza 54, tel. 022 612 62 44, godz. 18.
tr
Rubikon
Specjalne menu połączone z bezpłatną degustacją win z Friuli przygotowali na piątek właściciele restauracji Rubikon. Kolacja rozpocznie się o godz. 19. Najpierw wybierzemy przekąskę: szparagi na zimno w sosie własnym lub zapiekane z szynką parmeńską. Później zjemy makaron: tęczowe ravioli sandaczowo-krewetkowe na sosie bisque z pancerzyków krewetek lub tagliatelle z szynką parmeńską i pomidorami. Jako danie główne podana zostanie ryba ombrina z bukietem sałat, a na deser profiterolki (rodzaj małych ptysiów) z kremem waniliowym. Cena menu: 124 zł od osoby. Wina z Friuli biorące udział w degustacji to m.in. Pinot Grigio i Refosco z La Viarte oraz gwiazda wieczoru: Pinot Grigio z beczki (producent: Lis Neris).
Ul. Wróbla 3/5, tel. 022 847 66 55.
Smaki Warszawy
Na wiosnę szef kuchni Piotr Soliwoda proponuje dania lekkie i sezonowe, np. szparagi z grillowanym pomidorem zapiekane z mozzarellą (35 zł), szparagi w sosie truflowym (35 zł) lub na szpinaku z suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii (35 zł). Poza tym zjemy tu różne rodzaje carpaccio, czyli płatki surowego mięsa czy owoców morza z przyprawami. Jest więc carpaccio z małży z Camino de Santiago (32 zł), carpaccio z kaczki w pomarańczowym vinaigrette (32 zł), z ośmiornicy (32 zł) oraz klasyczne z polędwicy wołowej z pąkami kaparów (33 zł). W głównej karcie znajdziemy „przedwojenną” kuchnię polską z elementami międzynarodowej. Jako specjalności występują tu teraz chłodnik mazowiecki (16 zł) i pomidorowy (16 zł) oraz schabowy z młodą kapustą (36 zł).
Ul. Żurawia 47/49, tel. 022 621 82 68.
mq