Ul. Ząbkowska 27/31, tel. 022 741 23 05 – 07, godz. 19.
[b]TESTOSTERON - TEATR POLONIA [/b]
Przebój Andrzeja Saramonowicza w wykonaniu teatru Montownia inaugurujetygodniowy przegląd twórczości tej warszawskiej sceny niezależnej. Poza tą zabawną komedią o męskich problemach Montownia pokaże w Polonii m.in. swój pierwszy spektakl „Zabawa” oraz ostatnie produkcje: „Utwór sentymentalny na czterech aktorów” i stand up Rafała Rutkowskiego „To nie jest kraj dla wielkich ludzi”.
Ul. Marszałkowska 56, tel. 022 622 21 32, godz. 20.30.
—ar
[srodtytul]Sztuka[/srodtytul]
[b]Religia boga wyobraźni - galeria promocyjna[/b]
W mieszczącej się w Staromiejskim Domu Kultury galerii, promującej i dokumentującej dokonania twórcze najmłodszego pokolenia polskich artystów, od dziś możemy oglądać wystawę studentów Wydziału Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki ASP w Warszawie.
Rynek Starego Miasta 2, tel. 022 831 23 75, wernisaż godz. 18.
[b]Autoportret 2 - Fundacja Profile[/b]
Od piątku możemy oglądać rekonstrukcję autoportretów Krzysztofa Wodiczki z lat 70. Są to prace mało znane, zachowane częściowo, wyłącznie w formie dokumentacji.
Ul. Hoża 41/22, tel. 022 628 31 66, godz. 12 – 19.
—igse
[srodtytul]Kulinaria[/srodtytul]
[b]zima w Portucale [/b]
Tłuste ryby i owoce morza w tłustych panierkach lub sosach – to zimowa oferta Portucale. Na przystawkę polecamy zupę krem ze świeżego szpinaku (7 zł), a z ryb świeże sardynki z grilla (38 zł), dorsza pieczonego w ziemniakach, cebuli, pod śmietaną i zapiekanym parmezanem (41 zł), dorsza gotowanego ze smażoną cebulą i w sosie jajecznym (47 zł), roladę z soli dover, krewetek i wędzonego łososia z puree i szpinakiem (47 zł) oraz owoce morza w sosie własnym z ryżem, boczkiem, polędwicą wieprzową i tradycyjną portugalską kiełbasą (46 zł).
Restauracja Portucale, ul. Merliniego 5, tel. 022 898 09 25.
[b]Bałkany na chłody [/b]
Kaloryczne, a więc i zimowe propozycje serwującej bałkańską kuchnię restauracji Nesebyr to ozorek wołowy smażony na maśle (11 zł) lub smażone serduszka drobiowe z cebulą, pomidorami i żółtym serem (14 zł) – na przystawkę. Z zup flaczki z mlekiem (!), bułgarskimi przyprawami, ostrą papryką i deepem czosnkowo-octowym. Z dań głównych: kotlet wieprzowy faszerowany boczkiem, serem żółtym, papryką, konserwowymi ogórkami i musztardą (27 zł) oraz pieczona jagnięcina w sosie podawana ze szpinakowym ryżem (51 zł). Na deser krem karmel – tradycyjny bułgarski przysmak na bazie jajek, cukru i mleka (13 zł).
Nesebyr, ul. Marszałkowska 4, tel. 022 621 11 38.
—mjl
[srodtytul]Zima w mieście. propozycje na najbliższe dni[/srodtytul]
[b]Opowieści o Żubrach, wilkach, rysiach, Łosiach… - OPP Żoliborz[/b]
Dzieci, zainteresowane życiem zwierząt w lasach i puszczach polskich, chętnie posłuchają prelekcji przyrodniczej. O ciekawych zwyczajach i wzajemnych relacjach, panujących wśród mieszkańców leśnych ostępów, opowie im Mariusz Morkowski. Będzie też okazja, by razem zaśpiewać piosenki o ochronie przyrody i obejrzeć spektakl w wykonaniu teatru Maska pt. „Jak Jędrek smoka pokonał”.
Ul. ks. Popiełuszki 13,
tel. 022 839 42 41, godz. 10 – 16.
[b]Odkryte tajemnice Kosmosu - Biblioteka Nr 22[/b]
Kandydaci na kosmonautów wiedzą, że do wyprawy w kosmos trzeba się przygotować. Najlepiej zacząć od zebrania wiadomości na temat odbytych wcześniej lotów kosmicznych i dowiedzenia się, kim byli ci, którzy przecierali międzygwiezdne szlaki. Przygotowawszy następnie odpowiedni dla astronauty strój, można już zaplanować (w formie pracy graficznej) wyprawę na wybraną przez siebie planetę.
Ul. Chrościckiego 2,
tel. 022 863 89 61, godz. 11 – 15.
[b]we wtorek[/b]
Dzień z Franklinem – zabawy literackie i plastyczne, których głównym bohaterem jest znany dzieciom zielony żółw. Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 32, ul. Twarda 64, tel. 022 620 97 83, godz. 9 – 15.30.
[b]w środę[/b]
Zajęcia plastyczne, ceramika, witraż, nauka gry na gitarze i studio piosenki. MDK Bielany, ul. Cegłowska 39, tel. 022 834 13 47, godz. 10 – 17.
„Superbiblioteka” – konkurs komputerowy na plakat. Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 46, ul. Chłodna 11, tel. 022 624 06 33, godz. 15. —tr