Opakowania z tworzyw sztucznych – stworzone, by chronić

Okres pandemii pokazał, jak ważne jest bezpieczeństwo higieniczne wokół nas, a szczelne i bezpieczne opakowania żywności, napojów i innych wyrobów zapewniają czystość i izolację od środowiska zawierającego wirusy.

Publikacja: 27.08.2020 17:08

Opakowania z tworzyw sztucznych – stworzone, by chronić

Foto: Adobe stock

Materiał partnera: Fundacja PlasticsEurope Polska

Żyjemy w wymagających czasach, w których bezpieczeństwo wysunęło się na pierwszy plan. Dotyczy to również żywności – kupując chociażby kubek kawy na wynos lub porcję mięsa w supermarkecie w drodze z pracy do domu, chcemy, żeby i kawa, i mięso były jak najwyższej jakości. Ufamy producentom, że zapakowali żywność i napoje w takie opakowania, które gwarantują zachowanie świeżości i bezpieczeństwa. Taką gwarancję utrzymania odpowiedniej jakości żywności w stosunkowo długim okresie przechowywania i jednocześnie wygodę użycia dają opakowania z tworzyw sztucznych, tak dziś powszechne i niezastąpione.

W przypadku żywności opakowania z tworzyw odgrywają zasadniczą rolę na każdym etapie: od produkcji żywności, jej przetwarzania, magazynowania, transportu aż po konsumpcję. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom pozwalają one znacznie wydłużyć okres przydatności produktów do spożycia i ograniczyć straty żywności.

Przykładem mogą być opakowania z systemami kontroli wilgotności, rozwiązania w zakresie pakowania w modyfikowanej atmosferze czy też opakowania z możliwością wielokrotnego zamykania i otwierania lub zawierające czynniki działające przeciwdrobnoustrojowo. Opakowania z nadrukowanymi czipami RFID, stosowane w logistyce, informują o zmianach temperatury i wilgotności mogących mieć wpływ na stan produktu. Z kolei opakowania, w których zastosowano czynniki absorbujące bądź emitujące naturalnie występujące substancje gazowe, przedłużają okres przydatności produktów żywnościowych do spożycia. Kontrolę jakości i bezpieczeństwa żywności umożliwić mogą wbudowywane w opakowanie biosensory wykrywające bakterie i wirusy.

Regulacje unijne

Podstawową funkcją opakowania żywności jest to, aby do konsumenta dotarł bezpieczny i pełnowartościowy produkt. Obowiązujący w Unii Europejskiej rozbudowany system prawny regulujący bezpieczeństwo żywności obejmuje cały łańcuch produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności. Również opakowania żywności podlegają przepisom szczegółowo regulującym rodzaj i właściwości materiału, z którego są wykonywane (rozporządzenie w sprawie materiałów i wyrobów do kontaktów z żywnością), a dla wyrobów z tworzyw sztucznych obowiązują dodatkowe wymagania zawarte w rozporządzeniu PIM (Plastics Implementation Measure). Rozporządzenie to zawiera listę substancji dopuszczonych do kontaktu z żywnością, ze wskazaniem dopuszczalnych stężeń granicznych oraz parametrów migracji tych substancji z opakowania do produktu. Bezpieczeństwo żywności i napojów związane ze stosowaniem opakowań z tworzyw sztucznych jest zatem kontrolowane w wyjątkowo szczegółowy sposób. Warto wiedzieć, iż normy są tak wyśrubowane, że zapewniają szeroki margines bezpieczeństwa.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Pamiętajmy jednak, że nie tylko żywność wymaga stosowania odpowiednich opakowań. W przypadku produktów dla urody i zdrowia, w tym kosmetyków, ale przede wszystkim lekarstw i innych wyrobów stosowanych w medycynie, niezbędne jest stosowanie najwyższej jakości ochrony w postaci opakowania.

To właśnie dzięki opakowaniom z tworzyw sztucznych łatwo zapewnić sterylną czystość i długi okres przechowywania zapakowanych lekarstw i innych wyrobów medycznych.

To samo dotyczy samych wyrobów medycznych z tworzyw wymagających tzw. klinicznej czystości, takich jak jednorazowe strzykawki, przewody do przetaczania płynów infuzyjnych i inne. Okres trwającej pandemii udowodnił, jak ważne jest bezpieczeństwo higieniczne wokół nas, a szczelne i bezpieczne opakowania żywności, napojów i innych wyrobów są niezbędne w warunkach, kiedy zapewnienie czystości i izolacji od środowiska zawierającego wirusy i inne drobnoustroje stało się nieodłącznym elementem naszej codzienności.

Materiał partnera: Fundacja PlasticsEurope Polska

Żyjemy w wymagających czasach, w których bezpieczeństwo wysunęło się na pierwszy plan. Dotyczy to również żywności – kupując chociażby kubek kawy na wynos lub porcję mięsa w supermarkecie w drodze z pracy do domu, chcemy, żeby i kawa, i mięso były jak najwyższej jakości. Ufamy producentom, że zapakowali żywność i napoje w takie opakowania, które gwarantują zachowanie świeżości i bezpieczeństwa. Taką gwarancję utrzymania odpowiedniej jakości żywności w stosunkowo długim okresie przechowywania i jednocześnie wygodę użycia dają opakowania z tworzyw sztucznych, tak dziś powszechne i niezastąpione.

Pozostało 82% artykułu
Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!
Wydarzenia
100 sztafet w Biegu po Nowe Życie ponownie dla donacji i transplantacji! 25. edycja pod patronatem honorowym Ministra Zdrowia Izabeli Leszczyny.
Wydarzenia
Marzyłem, aby nie przegrać
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Materiał Promocyjny
4 letnie festiwale dla fanów elektro i rapu - musisz tam być!