Stara ProchOFFnia
Kontynuacja wcześniejszego projektu tanecznego „Nic tylko błękit”. Na lotnisku podczas odprawy rozgrywa się kilka równoległych historii podróżnych. Ktoś gubi bagaż, inna osoba nie może znaleźć paszportu... Gra Teatr Tańca Zawirowania.
Ul. Boleść 2, tel. 022 635 89 64, godz. 19.15.
Sonata Jesienna
Ateneum
Dwie kobiety – matka i córka – spotykają się po latach, pełne zadawnionych pretensji i uraz. Nocna rozmowa doprowadza do ponownego przyjrzenia się przeszłości i ich odwiecznego związku miłości i nienawiści.
Ul. Jaracza 2, tel. 022 625 73 30, godz. 19.30.
Upiór w operze
Roma
Imponująca scenografia, pełna zaskakujących niespodzianek dla widzów. Blichtr, muzyka i dużo kiczu, czyli wszystko to, co w prawdziwym musicalu kochamy najbardziej.
Ul. Nowogrodzka 49, tel. 022 628 03 60, godz. 19.
ar
Dokumentalistki
Galeria Zachęta
Dziś odbędzie się spotkanie towarzyszące wystawie podsumowującej dorobek polskich fotoreporterek. Kuratorka „Dokumentalistek” Karolina Lewandowska wygłosi referat o niezwykle oryginalnej szkole polskiego reportażu w latach 50. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Goście będą mogli też zobaczyć wystawę (bilet 7 i 10 zł).
Pl. Małachowskiego 3 (sala kinowa), tel. 022 827 58 54, godz. 18.
Miejsca znaczone 08
CSW
– Nie jestem komentatorem, a sprawcą pewnej sytuacji – mówi o swojej strategii artystycznej Janusz Bałdyga. Jego prace, które powstały od początku lat 80., możemy oglądać w Zamku Ujazdowskim. Jest on specjalistą od politycznej aluzji. Na wystawie znajdują się jego instalacje wideo, zapisy performance i obiekty.
Ul. Jazdów 2, tel. 022 628 05 22, godz. 12 – 20.
igse
Książka – niezawodny przyjaciel
BOK
Laurę Łącz znamy przede wszystkim jako aktorkę, a jest również pisarką. Uczestnicy spotkania porozmawiają z autorką o jej twórczości, będą mogli poprosić ją o autograf i dedykację. Chętni kupią książeczkę o przygodach królewny, która bardzo chciała zostać baletnicą.
Ul. Estrady 112, tel. 022 835 54 44, godz. 10.
Radosne igraszki
Studio Twórczego Rozwoju STwóR
Jakie zajęcia sprawią najmłodszym dzieciom (od roku do trzech lat) radość i nie znudzą bawiących się z nimi dorosłych? Rodzice poznają tu stymulujące rozwój dziecka zabawy i ćwiczenia, oraz nauczą się twórczo spędzać czas z maluchem. A dzieciom wspólna zabawa z rodzicami i rówieśnikami sprawi ogromną frajdę.
Ul. Łojewska 22, tel. 022 425 03 44, godz. 17.
Slajdy z Bajkowego Lasu
Edukado
Bajkowy Las jest pełen opowiadań, bajek i... slajdów. Każde dziecko (od lat trzech) może tu spotkać bohaterów znanych i lubianych bajek, a po seansie pobawić się z rówieśnikami.
Ul. Malborska 41, lokal MS-14, tel. 022 331 00 58, godz. 18.
tr
Rabarbar
Restauracja zaprasza na specjalne dania z krewetek. W cenie 42 zł od osoby można jeść do woli te owoce morza przyrządzone na różne sposoby. Do nich wybrano wino Chablis Domaine Laroche – do końca maja będzie kosztować nie 130 zł, a 100 zł za butelkę. W Rabarbarze podawany jest codziennie lunch w formie bufetu (25 zł od osoby). Można z niego korzystać w nielimitowanych ilościach od poniedziałku do niedzieli w godzinach od 12 do 16. Restauracja serwuje dania kuchni międzynarodowej, np. czarne spaghetti z krewetkami (36 zł) czy zupę z pieczonych pomidorów ze świeżą bazylią, oliwą z oliwek i parmezanem (9 zł). Specjalnością są tu dania przyrządzane własnoręczne na rozgrzanym do 400 stopni C płaskim kawałku wulkanicznego bazaltu (np. marynowana polędwica wołowa – 44 zł czy filet z łososia – 32 zł.
Ul. Wierzbowa 9/11, tel. 022 828 01 30.
Chianti
Specjalne menu piemonckie opracował w toskańskiej restauracji szef kuchni Mario Morra. Poza daniami z karty podawane są tu teraz potrawy z Piemontu. Zjemy różne zimne przystawki, np. sałatę z roszponką, tuńczykiem, jajkami przepiórczymi i mozzarellą (32 zł), cielęcinę suszoną po piemoncku (32 zł) czy łososia marynowanego w świeżym koprze (29 zł). Łosoś podawany jest także z makaronem wstążki (29 zł) i jak filet – według specjalnej receptury Morra (37 zł). Poza tym serwowane są mięsa w zestawie Principessa: kotleciki z kurczaka, wieprzowiny, i cielęciny przekładane serem filone (46 zł) i filet z polędwicy w sosie balsamico z płatkami migdałów (56 zł).
Ul. Foksal 17, tel. 022 828 02 22.
mq