Cykl fotografii, dokumentujących wrażenia z podróży, pokazuje w Green Gallery Anna Nasiłowska. Bogactwo kolorów i ich niezwykłe nasycenie sprawiają, że udział w tej wielkiej wymianie jest czystą przyjemnością. Ul. Krzywe Koło 2/4, tel. 022 635 36 30, godz. 12 – 18. —igse
Pippi Pończoszanka - Ośrodek Kultury im. Żeromskiego
Ma dziewięć lat, rude sterczące warkoczyki, ogromną fantazję i wrażliwe serce. Najbliższymi przyjaciółmi Pippi Pończoszanki, najsilniejszej i najbardziej niesfornej dziewczynki na świecie, są małpka Pan Nilsson i koń. Z nimi przeżywa fantastyczne przygody i zmaga się z codziennymi perypetiami. Spektakl rozbawi młodych widzów, a starszym przypomni ich dziecięce lata. Ul. Obozowa 85, tel. 022 836 44 72, godz. 11. Spotkanie literacko-teatralne Biblioteka Publiczna nr 57Historię aborygeńskiego chłopca i małego kangurka przedstawią aktorzy teatru Narwal. Bohaterowie „Aborygeńskiej opowieści” przekonają dzieci, że dobre serce może odmienić świat, a poddawanie się uczuciu nienawiści wyrządza wiele złego. W przedstawieniu muzycznym udział biorą dzieci. Śpiewają z aktorami piosenki i odpędzają złe myśli. Ul. Chełmżyńska 27/35, tel. 022 612 05 90, godz. 16.
Kajakiem po parku - Park Skaryszewski
To park dla każdego. Miłośnicy zieleni znajdą wytchnienie wśród drzew lub w różanym ogrodzie, entuzjaści wypoczynku z książką na trawie miejsce, gdzie można rozłożyć koc, a plac zabaw dla najmłodszych ucieszy dzieci. Na tenisowych kortach można zadbać o kondycję fizyczną, a dodatkową atrakcją są kajaki i rowery wodne, którymi można pływać po parkowym stawie. U zbiegu ul. Zielenieckiej i al. Waszyngtona, czynne do zmroku.
—tr
Prowansja
W tej restauracji serwującej dania kuchni śródziemnomorskiej skończył się sezon szparagowy. Wprowadzono więc nowe letnie menu, które obowiązywać będzie tylko przez najbliższy miesiąc. Znalazł się w nim pstrąg pieczony w gruboziarnistej soli i podawany w warzywnym ratatui (51 zł) oraz łosoś serwowany na smażonej rukoli z dodatkiem ricotty (to biały, mielony serek mieszany z zielonym ogórkiem i papryką; cena dania – 49 zł). Jest też gotowane kurczę skrapianie miodowym majonezem na liściach sałaty rzymskiej (28 zł) i kapuśniak z młodej kapusty z kawałkami indyka i pieprzem (18 zł). Do tego szef kuchni poleca argentyńskie wino Clos de los Sciete (260 zł/ but.). Ul. Koszykowa 1, tel. 022 621 42 58.
Biosfeera
Wegetariańska Biosfeera w sezonowej ofercie ma chłodniki. Do wyboru jest tradycyjny chłodnik litewski przygotowany na bazie botwiny i podawany z jajkiem, gazpacho z dodatkiem chili (szef kuchni zapewnia jednak, że nie jest tak ostry jak typowy hiszpański) oraz chłodnik avokado – na bazie kremu avocado z czarnymi oliwkami i śmietaną. Każda zupa kosztuje 15 zł. Tylko w sezonie serwowane będą też naleśniki z malinami i bitą śmietaną (26 zł). Al. Niepodległości 80, tel. 022 898 01 55.
—mjl