Warzywa na wiosnę zawsze drożeją, ale nie zawsze – aż tak

Susza, przymrozki – w warzywniaku płacimy za zmiany klimatu. Do tego moda na zdrową żywność – i mamy pietruszkę po 20 zł.

Aktualizacja: 22.05.2019 16:32 Publikacja: 22.05.2019 15:11

Warzywa na wiosnę zawsze drożeją, ale nie zawsze – aż tak

Foto: Adobe Stock

Warzywa korzeniowe na wiosnę zawsze drożeją, to fakt. Bazarowe ceny pietruszki to jednak jeszcze wina samego warzywa – pietruszka jest trudna w uprawie. Wystarczy gorsza pogoda – i nie nadaje się do sprzedaży w sklepach, bo ma rozdwojone korzenie i w takim stanie weźmie ją tylko zakład przetwórczy. Mało kto wie, że korzeń pietruszki – jest popularny głównie w Polsce, na zachodzie nie znają jego zastosowania i wykorzystują głównie natkę.

Wszystko drożeje, nawet pietruszka. Winni są Polacy

Pozostało 90% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Rolnictwo
Rekordowe pieniądze dla rolników popłyną z UE. Polacy też sięgną po 8,4 mld euro
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Rolnictwo
Zła pogoda powoduje, że ceny kawy osiągają rekordowo wysoki poziom
Rolnictwo
Wojskowi w Egipcie zajmą się importem pszenicy z Rosji
Rolnictwo
Kawa na świecie najdroższa od prawie 50 lat. W 2025 r. będzie nadal drożeć
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Rolnictwo
Rekordowe straty w uprawach w Rosji. Najgorsza sytuacja od 23 lat