Reklama
Rozwiń
Reklama

Warzywa na wiosnę zawsze drożeją, ale nie zawsze – aż tak

Susza, przymrozki – w warzywniaku płacimy za zmiany klimatu. Do tego moda na zdrową żywność – i mamy pietruszkę po 20 zł.

Aktualizacja: 22.05.2019 16:32 Publikacja: 22.05.2019 15:11

Warzywa na wiosnę zawsze drożeją, ale nie zawsze – aż tak

Foto: Adobe Stock

Warzywa korzeniowe na wiosnę zawsze drożeją, to fakt. Bazarowe ceny pietruszki to jednak jeszcze wina samego warzywa – pietruszka jest trudna w uprawie. Wystarczy gorsza pogoda – i nie nadaje się do sprzedaży w sklepach, bo ma rozdwojone korzenie i w takim stanie weźmie ją tylko zakład przetwórczy. Mało kto wie, że korzeń pietruszki – jest popularny głównie w Polsce, na zachodzie nie znają jego zastosowania i wykorzystują głównie natkę.

Wszystko drożeje, nawet pietruszka. Winni są Polacy

Pozostało jeszcze 90% artykułu

RP.PL i The New York Times!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Week - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Rolnictwo
Rolnicy ruszą po kredyty 1 proc.? BGK kusi miliardem na gwarancje
Materiał Promocyjny
Twoja gwiazda bliżej niż myślisz — Mercedes Van ProCenter
Rolnictwo
Roboty w oborach. Wieś wchodzi w XXI wiek
Rolnictwo
Komisja Europejska grozi Polsce procedurą za blokadę ukraińskiego zboża
Rolnictwo
Producenci tytoniu zablokują Warszawę. Protestują przeciwko likwidacji dopłat
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępcy zwiększają skalę ataków na urządzenia końcowe – komputery i smartfony
Rolnictwo
Epidemia ptasiej grypy gwałtownie rozprzestrzenia się w Niemczech
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama